ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

Αρχαιολόγοι άνοιξαν σαρκοφάγους 2.500 ετών από νεκρόπολη της Αιγύπτου (ΒΙΝΤΕΟ + ΕΙΚΟΝΕΣ)

0

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έχουν ανακαλύψει 160 σαρκοφάγους στην αρχαία νεκρόπολη Saqqara. Σκοπεύουν να τις διαθέσουν σε μουσεία σε όλη τη χώρα, ενώ άνοιξαν μερικές από αυτές, παρουσία δημοσιογράφων, για να εξετάσουν τις μούμιες που υπήρχαν μέσα.

Οι τύμβοι της Saqqara έχουν χαραγμένες κατάρες στους τοίχους για να αποθαρρύνουν τους τυμβωρύχους. Συνήθως δηλώνουν πως αν κάποιος “ακάθαρτος” εισέλθει στον τύμβο, θα αντιμετωπίσει την οργή των θεών. Η ιδέα πως οι σαρκοφάγοι μούμιας περιέχουν επικίνδυνες παθογόνες ουσίες πήρε διαστάσεις όταν ανοίχτηκε ο τύμβος του Τουταγχαμών το 1922 από τον Howard Carter. Μέλος της αποστολής, πέθανε έξι εβδομάδες μετά το άνοιγμα του τάφου, οδηγώντας πολλούς να δημιουργήσουν το μύθο της κατάρας των Φαραώ, ενώ οι πιο σκεπτικιστές θεώρησαν πως ο τύμβος περιείχε κάποιου είδους τοξική μούχλα. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα απέδειξε πως ο άνθρωπος πέθανε από ένα μολυσμένο κουνούπι που τον τσίμπησε στο μάγουλο. Ο ίδιος ο Carter απέρριψε οποιοδήποτε μύθο για κατάρα της μούμιας και πέθανε σε ηλικία 64 ετών, 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών.

Παρόλα αυτά, αρκετοί ήταν αυτοί που ανησυχούσαν για τους αρχαιολόγους που άνοιγαν σαρκοφάγους οι οποίες ήταν σφραγισμένες για 2.500 χρόνια. Ωστόσο, ο κίνδυνος μόλυνσης με αρχαία μικρόβια ή μύκητες είναι ελάχιστος αν οι αρχαιολόγοι φορούν μάσκες και γάντια.

8eCUgvCwsa

Τα πιο κοινά passwords του 2020

Previous article

Τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο Κορίνθου – Γιατί έγινε και πως λειτουργεί η covid-ΜΕΘ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.