ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αριθμός 77.102: Έφυγε από την ζωή τελευταία Ελληνίδα επιζώσα του Άουσβιτς (ΒΙΝΤΕΟ)

0

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε χτες από τη ζωή η  Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, η οποία είχε καταφέρει να επιστρέψει στα Γιάννενα από την κόλαση του Άουσβιτς μαζί με λίγες δεκάδες ακόμη Γιαννιώτες εβραίους από τους 1.850 που αριθμούσε η κοινότητα πριν τον εκτοπισμό τους στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Εσθήρ Κοέν ήταν η γηραιότερη Ελληνίδα επιζώσα από τα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου δοκιμάστηκε σκληρά, με τον αριθμό 77.102 του στρατοπέδου χαραγμένο στο αριστερό της χέρι και την ψυχή της.

Στα 17 της χρόνια, η Εσθήρ Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε την θηριωδία. Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο.

Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέλφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς.

 Το Μάρτιο του 2014, είχε συναντήσει τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ, όταν είχε επισκεφθεί τη Συναγωγή των Ιωαννίνων κατά την επίσκεψή του στην πόλη.

 «Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είχε πει η Εσθήρ Κόεν στον Γερμανό Πρόεδρο ο οποίος την αγκάλιασε.

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη.

Δημότης επιτέθηκε με σπαθί να τραυματίσει τον Αντιδήμαρχο Κώστα Παντελέου στο Λουτράκι.

Previous article

Ήρθε από τον Βόλο στην Covid-Μεθ της Κορίνθου και άλλαξε τρία ασθενοφόρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.