ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογική επιβάρυνση

0

Μεγαλύτερη πηγή εσόδων ο ΦΠΑ και οι φόροι κατανάλωσης

Πρωταθλητισμό στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κάνει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ το διάστημα 2009 – 2019, τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις 35 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ. Ακολούθησαν οι Σλοβακία και Ιαπωνία, με άνοδο άνω του 5%.

Η συγκεκριμένη τάση αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του 2019, όταν και το ποσοστό των ελληνικών φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε στο 38,7% του ΑΕΠ από 38,9% του ΑΕΠ το 2018, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 33,8% από 33,9% το προηγούμενο έτος.

Μεγαλύτερη πηγή εσόδων αποδείχθηκε η φορολογία στα αγαθά και υπηρεσίες (ΦΠΑ και λοιποί φόροι στην κατανάλωση), η οποία αντιστοιχούσε στο 15,3% του ΑΕΠ. Ακολούθησαν οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (11,9%), τα έσοδα από τη φορολογία εισοδημάτων και κερδών (8,3%) και τα έσοδα από τη φορολογία της περιουσίας (3,1% του ΑΕΠ).about:blank

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφηκαν και ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, η Δανία παρουσίασε την υψηλότερη αναλογία εσόδων/ΑΕΠ (46,2%), διατηρώντας την πρωτιά από το 2002, με εξαίρεση τα έτη 2017 και 2018. Ποσοστά άνω του 40% εμφάνισαν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Σουηδία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιταλία και Φινλανδία.

Στον αντίποδα, το χαμηλό ποσοστό φορολογικών εσόδων παρατηρήθηκε στο Μεξικό (16,5%), ενώ ακολούθησαν οι Κολομβία (19,7%), Χιλή (20,7%), Ιρλανδία (22,7%), Τουρκία (23,1%) και ΗΠΑ (24,5%).

Από τις συνολικά 35 χώρες του ΟΟΣΑ, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των φορολογικών εσόδων αυξήθηκε στις 20 και συρρικνώθηκε στις 15. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δανία (δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) και η υψηλότερη μείωση στην Ουγγαρία (1,7 ποσοστιαίες μονάδες). Πτώση άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφηκαν και σε Ισλανδία, Βέλγιο και Σουηδία.

8eCUgvCwsa

Χατζηδάκης: Τέλος στη «φάμπρικα» με τα ιδιωτικά εκκλησάκια σε περιοχές εκτός σχεδίου

Previous article

Το γαλλικό ναρκαλιευτικό FS ORION περνάει τη Διώρυγα με τα 55 μέλη του πληρώματος.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.