Πολύς ο λόγος για το κάπνισμα και το ρόλο που παίζει ως επιβαρυντικός παράγοντας στη νόσο COVID19 από την αρχή της πανδημίας, αφού η βλαβερή αυτή συνήθεια απαντάται ως επί το πλείστον σε ασθενείς που είναι ευάλωτοι για σοβαρή νόσηση, αλλά κυρίως αυξάνει την ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα.
Αναφορές από την Κίνα ανεβάζουν το ποσοστό των καπνιστών ασθενών με COVID-19 που χρειάσθηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ στο 12,3%, ενώ οι μη καπνιστές ήταν μόλις 4,7%. Πρόσφατη μελέτη από την ίδια χώρα αναφέρει 9% απώλεια ζωής σε καπνιστές, συγκριτικά με 4% σε μη καπνιστές ασθενείς.
Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία παρέθεσε ο πνευμονολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Συντονιστής Διευθυντής και υπεύθυνος του ιατρείου διακοπής καπνίσματος στο «Αγία Όλγα», Γιάννης Ροτζιώκος, σε ομιλία του, στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2020, που φέτος πραγματοποιείται διαδικτυακά από σήμερα έως και την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου.
Η γνωστή από την εποχική γρίπη, βαρύτερη πορεία των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στους χρήστες προϊόντων καπνού, επιβεβαιώνεται και με τον SARS-CoV-2, τόνισε ο κ. Ροτζιώκος.
Καπνιστές και ΧΑΠΙΤΕΣ συμβάλλουν στη διασπορά της νόσου
«Οι καπνιστές καπνικών προϊόντων (τσιγάρα, στριφτό, ναργιλέδες, πούρα, θερμαινόμενα προϊόντα καπνού-ηλεκτρονικό τσιγάρο) μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στον COVID-19, καθώς η πράξη του καπνίσματος περιλαμβάνει επαφή των δακτύλων των χεριών (με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα όπως πακέτο – σπίρτα – αναπτήρας – τασάκια ή ακόμα κατεβάζοντας, χωρίς απολύμανση των χεριών, την μάσκα μέχρι το σαγόνι για να καπνίσουν) με τα χείλη, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης ιών από το χέρι στο στόμα, στη μύτη και στα μάτια».
Ο χρήστης προϊόντων καπνού, επιπλέον παράγει ρύπους που δυνητικά συμβάλλουν στη διασπορά της νόσου (αποτσίγαρα, αιωρούμενα σωματίδια, τριτογενές κάπνισμα από ρύπανση δαπέδου, επίπλων κ.α.). Στη διασπορά της νόσου όμως σύμφωνα με τον πνευμονολόγο συμβάλλουν και οι πάσχοντες από ΧΑΠ, αφού «με το χρόνιο βήχα τους προκαλούν μεγαλύτερη σταγονιδιακή διασπορά της νόσου. Τα μικροσταγονίδια από βίαιη εκπνοή ή βήχα σε κλειστό χώρο εξακοντίζονται με ταχύτητα άνω των 10m/sec και φθάνουν σε απόσταση μεγαλύτερη των επτά μέτρων».
Δεν επιβεβαιώνεται μέχρι ώρας ευνοϊκή επίδραση της νικοτίνης στον ιό
Σχετικά με αναφορές που έχουν γίνει για πιθανή ευνοϊκή επίδραση της νικοτίνης στον κορωνοϊό, ο κ. Ροτζιώκος διευκρίνησε ότι επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ καπνού ή νικοτίνης στην πρόληψη ή θεραπεία του COVID-19. «Ο ΠΟΥ παροτρύνει τους ερευνητές, τους επιστήμονες και τα μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την ενίσχυση μη αποδεδειγμένων ισχυρισμών ότι ο καπνός ή η νικοτίνη θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο του COVID-19. Σε ό,τι αφορά μελέτες από τη Γαλλία, που έδειξαν πιθανή ευνοϊκή επίδραση της νικοτίνης στη νόσο Covid-19, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και αν η έρευνα καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η νικοτίνη θα συστήνεται να λαμβάνεται φαρμακευτικά ως επίθεμα (patch) ή τσίχλα. Με μία ισχυρή προτροπή για διακοπή καπνίσματος έληξε την ομιλία του ο διακεκριμένος πνευμονολόγος, τονίζοντας ότι οι πνεύμονες και η καρδιά λειτουργούν καλύτερα από την ίδια στιγμή που σταματάει το κάπνισμα.
«Μέσα σε 20 λεπτά από το κόψιμο, εμφανίζεται αυξημένος καρδιακός ρυθμός και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Μετά από 12 ώρες, το επίπεδο μονοξειδίου του άνθρακα στην κυκλοφορία του αίματος μειώνεται στο φυσιολογικό. Εντός 2-12 εβδομάδων, η κυκλοφορία βελτιώνεται και η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται. Μετά από 1-9 μήνες, ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται. Η διακοπή θα βοηθήσει στην προστασία των αγαπημένων σας προσώπων, ειδικά των παιδιών, από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα».
*Ο κ. Γιάννης Ροτζιώκος έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΕΚΑΒ και διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας, αντιπρόεδρος-προεδρεύων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».
Comments