ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της πανδημίας στη χώρα -Εξακολουθεί η πίεση στις ΜΕΘ

0

Μείωση, παραμένοντας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα που δεν επιτρέπουν την παραμικρή χαλάρωση, καταγράφουν τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.382 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα σε σύνολο 19.438 μοριακών ελέγχων και 10.612 rapid test. Σημειώνεται ότι μία εβδομάδα πριν, και συγκεκριμένα την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, οι νέες διαγνώσεις ήταν 2.199 σε σύνολο 21.032 μοριακών ελέγχων και 9.891 rapid test. Από τη σύγκριση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει μία υποχώρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, αν και οι επιστήμονες θα κρίνουν στο τέλος της εβδομάδας την επιδημιολογική εικόνα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιν και τα δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 579 έναντι 600 προχθές και 596 πριν από μία εβδομάδα. Η υποχώρηση στον αριθμό των διασωληνωμένων προκαλεί μία μικρή αισιοδοξία για πιθανή μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας, ενώ ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερες από δύο εβδομάδες, το νοσοκομείο «Παπανικολάου» τελείωσε χθες το πρωί την εφημερία του με κενές κλίνες Εντατικής Covid-19.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι έστω και με αργούς ρυθμούς ξεκινά μία τάση αποσυμφόρησης στα νοσοκομεία, η οποία μπορεί να συνεχιστεί αν τα κρούσματα συνεχίσουν να έχουν καθοδική πορεία. Η κατάσταση πάντως στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία χαλάρωση.

Εντωμεταξύ, ανησυχία προκαλεί ο υψηλός αριθμός θανάτων ο οποίος από τις 20 Νοεμβρίου και μετά κινείται σταθερά γύρω στους 100, ενώ την Τρίτη ανέρχονταν σε 102.

Όπως έχουν εξηγήσει άλλωστε πολλές φορές οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό για να μειωθούν οι απώλειες σε ζωές θα πρέπει να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, και οι διασωληνώσεις. Οι επόμενες μέρες πάντως μέχρι το τέλος της εβδομάδας κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες τόσο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, όσο και για την κοινωνικοοικονομική ζωή καθώς να συνεχιστεί η καθοδική πορεία στα κρούσματα ενδέχεται να υπάρξει μία ελαφρά χαλάρωση των μέτρων.

Τραυματισμός ναυτικού σε πλοίο στο λιμάνι της Κορίνθου κατά τη διάρκεια άσκησης.

Previous article

Οι νέες μπαταρίες φορτίζονται έως το 80% σε 15 λεπτά

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.