ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΥΓΕΙΑ

Μπορώ να σταματήσω να φοράω μάσκα μετά το εμβόλιο COVID-19;

0

Όχι. Για δύο λόγους, οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις θα εξακολουθούν να συνιστώνται για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τον εμβολιασμό.

Τα πρώτα εμβόλια απαιτούν δύο λήψεις. Η δεύτερη δόση του εμβολίουτης Pfizer έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη και της Moderna μετά από τέσσερις εβδομάδες και η επίδραση των εμβολιασμών, εν γένει, δεν είναι άμεση.

Οι άνθρωποι αναμένεται να λάβουν κάποιο επίπεδο προστασίας μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη λήψη. Ωστόσο, η πλήρης προστασία δεν μπορεί να συμβεί παρά λίγες εβδομάδες μετά τη δεύτερη λήψη.

Επίσης, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα εμβόλια Pfizer και Moderna προστατεύουν τους ανθρώπους από λοίμωξη εντελώς ή απλώς από συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι σε θέση να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, αν και πιθανότατα θα ήταν πολύ χαμηλότερο, δήλωσε η Deborah Fuller, ειδικός εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Και ακόμη και όταν η προμήθεια εμβολίων αρχίσει να αυξάνεται, το να φτάσουν τα εμβόλια σε εκατομμύρια άτομα, αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Η Fuller σημείωσε επίσης ότι η δοκιμή εμβολίων ξεκινά μόλις σε παιδιά, τα οποία δεν θα μπορούν λάβουν το εμβόλιο έως ότου τα δεδομένα της μελέτης δείξουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και για αυτά.

(Πηγή: Associated Press)

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα

Previous article

Το περιβάλλον «ανάσανε» μέσα στην πανδημία.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.