ΙΣΤΟΡΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

16 Δεκεμβρίου 1773 Βοστώνη – Το Κίνημα του Τσαγιού -Ο προπομπός της Αμερικάνικης επανάστασης

0

Στις 16 Δεκεμβρίου 1773, λαμβάνει χώρα στη Βοστώνη στις Η.Π.Α. ένα «πάρτι τσαγιού» (« tea-party ») διαφορετικό από τα άλλα. Βρετανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να γυρίσουν στην Βρετανία τρία φορτία με φορολογημένο τσάι, που μεταφέρονταν σε φορτηγά πλοία. Τότε μία ομάδα αποίκων ανέβηκε σε αυτά και πέταξε το τσάι μέσα στο Λιμάνι της πόλης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την φορολογία.

Tο γεγονός αυτό ήταν η απαρχή του Πολέμου της Ανεξαρτησίας  «Αμερικανική Επανάσταση»  ενάντια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιστορία

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού το 1763, η οποία έθεσε ένα τέλος στον Επταετή Πόλεμο, οι 13 αποικίες ήρθαν αντιμέτωπες με τους Βρετανούς. Η επιβολή φόρων στη ζάχαρη το 1764 και στα γραμματόσημα το 1765 επιδείνωσε τη σχέση τους. Ως συνέπεια, οι ηγέτες των αποικιών ιδρύουν μια μυστική επαναστατική οργάνωση, τους « Sons of Liberty » (Υιούς της Ελευθερίας). Στόχος της οργάνωσης δεν ήταν η αντίσταση στην αρχή της φορολόγησης, αλλά η έκφραση της επιθυμίας ο εν λόγω φόρος να υιοθετείται από τις νομοθετικές συνελεύσεις και κοινοβούλια των αποικιών και όχι από τον λονδρέζικο Κοινοβούλιο στο οποίο οι αποικίες δεν κατείχαν εκπροσώπηση.

Αντιμέτωποι με τις πιέσεις και τα μποϊκοτάζ, η κεντρική κυβέρνηση υποχωρεί και ακυρώνει τους φόρους, εκτός από εκείνους που αφορούσαν το τσάι 1773. Αυτή η απόφαση προκαλεί οργή στις αποικίες και τις ενθαρρύνει να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες κατά την φορολογία χωρίς εκπροσώπηση «taxation without representation » ένα από τα πιο διάσημα πολιτικά συνθήματα στην αμερικανική ιστορία. Όχι μόνο αντιστεκόντουσαν στη μη συναινετική φορολογία, αλλά πολλοί έμποροι ανησυχούσαν ότι η κυβερνητική επιβολή του μονοπωλίου του τσαγιού στην Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί και σε άλλα είδη του εμπορίου.

Έτσι στις 16 Δεκεμβρίου 1773, στη Βοστώνη, σε αυτό το μεγάλο λιμάνι της αγγλικής αποικίας της Μασαχουσέτης, ο Samuel Adams μαζί με τα μέλη της «Sons of Liberty», μεταμφιεσμένοι σε γηγενείς Αμερικανούς (Ινδιάνους), ανεβαίνουν στα αγκυροβολημένα φορτηγά πλοία, «Dartmouth», «Beaver» και «Eleanor» και ρίξαν στη θάλασσα 342 κιβώτια τσαγιού.

(« Η καταστροφή τσαγιού στο λιμάνι της Βοστώνης », Λιθογραφία του 1846, από τον Nathaniel Currier )

Φυσικά αυτή η εξέγερση δεν περνούσε απαρατήρητη από το βρετανικό κοινοβούλιο και τις αρχές με αποτέλεσμα την επιβολή καταναγκαστικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά, όμως, φαίνεται πως δεν εμπόδισαν, το 1774, την δεύτερη απόπειρα του κινήματος του τσαγιού, με τη συμμετοχή λιγότερων ατόμων αυτή τη φορά.

Παρά τις προσπάθειες τη Βρετανίας, η Αμερικανική επανάσταση βρισκόταν προ των πυλών. Τα βρετανικά αντίμετρα συσπείρωσαν τους αποίκους και οδήγησαν στην διαμόρφωση της αμερικανικής επανάστασης και στη σύνταξη της Αμερικανική ανεξαρτησίας. Το 1775, ένα χρόνο αργότερα, το «κίνημα του τσαγιού» θα φάνταζε ένα μικρό βήμα για τη δια βίου αλλαγή της Βόρειας Αμερικής.

Το σύγχρονο Tea Party Movement

Το Boston Tea Party ενέπνευσε διάφορες άλλες εκδηλώσεις αντιστάσεως κατά των βρετανικών νόμων μέχρι το τέλος της Επανάστασης.
Όμως, η φορολογία εξακολουθεί να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μέχρι και σήμερα και ορισμένες ομάδες των ΗΠΑ, το 2007, καλούσαν για μία μείωση των φόρων κάνοντας διάφορες αναφορές στα συμβάντα του 1773.
Όσο, για το σύγχρονο Tea Party Movement, που συνδέεται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δεν είναι πλέον τόσο ισχυρό όσο ήταν, αλλά επιδρά σημαντικά σε αρκετές εκλογές.

Διαδηλωτές του Κινήματος του Τσαγιού στον Δυτικό Κήπο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και στο National Mall κατά την Taxpayer March on Washington στις 12 Σεπτεμβρίου 2009.


(« Η καταστροφή τσαγιού στο λιμάνι της Βοστώνης », Λιθογραφία του 1846, από τον Nathaniel Currier )

8eCUgvCwsa

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Τον Αύγουστο οι πρώτοι 5.250

Previous article

Εκτακτη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη στη Δυτική Αττική: “Αν χρειαστεί θα σφραγισθούν περιοχές, ακόμη και σπίτι-σπίτι”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.