ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ολα όσα ξέρουμε για τη μετάλλαξη του ιού -Συνεδριάζει η ΕΕ, χώρες διακόπτουν τις πτήσεις με Βρετανία

0

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η είδηση πως σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης παρουσιάστηκε μετάλλαξη του κορωνοϊού. Η μετάλλαξη εμφανίστηκε αρχικά στην Βρετανία, ενώ μέχρι χθες εντοπίστηκαν ανάλογες περιπτώσεις σε Ιταλία, Δανία και Ολλανδία, αλλά και στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική χώρες εκτός Ευρώπης, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και σε κυβερνήσεις και ιδίως στην ΕΕ.

Τι ξέρουμε για την μετάλλαξη του κορωνοϊού
Σε άρθρο του το BBC επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι τρία στοιχεία χρειάζονται προσοχή. Αυτά είναι τα εξής:
– Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού
– Διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κορωνοϊού
– Αυξάνει την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.

Σύμφωνα με το δίκτυο, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο αφορούσαν τη νέα μετάλλαξη. Αυτό έφτασε σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η μετάλλαξη μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αυξήσει τον αριθμό R κατά 0,4. Αυτός ο αριθμός (70%) εμφανίστηκε σε μια παρουσίαση του Δρ Erik Volz, από το Imperial College London, την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε… αλλά από αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αναπτύσσεται ταχύτερα από ό, τι (μια προηγούμενη μετάλλαξη), αλλά είναι σημαντικό να το παρακολουθούμε αυτό».

Τι γνωρίζουμε για τις νέες μεταλλάξεις;
Υπήρξαν αλλαγές στην ακίδα πρωτεΐνης – αυτό είναι το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει την «πόρτα» στα κύτταρα του σώματός μας. Μία μετάλλαξη που ονομάζεται N501Y μεταβάλλει το πιο σημαντικό μέρος της ακίδας. Αυτό είναι το σημείο όπου η ακίδα έρχεται σε πρώτη επαφή με την επιφάνεια των κυττάρων του σώματός μας. Τυχόν αλλαγές που διευκολύνουν την είσοδο του ιού είναι πιθανό να του δώσουν ένα πλεονέκτημα.

Από που προέρχεται;
Η νέα εκδοχή είναι ασυνήθιστα μεταλλαγμένη. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι έχει εμφανιστεί σε έναν ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό. Αντ ‘αυτού, το σώμα τους έγινε έδαφος αναπαραγωγής για την μεταλλαγή του ιού.

Κάνει τη μόλυνση πιο θανατηφόρα;
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι την κάνει πιο θανατηφόρα, αν και αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται. Ωστόσο, η αύξηση της μετάδοσης θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα στα νοσοκομεία. Εάν η νέα μετάλλαξη σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται πιο γρήγορα, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Αντιμετωπίζουν τα εμβόλια αυτή τη μετάλλαξη του κορωνοϊού;
«Σχεδόν σίγουρα ναι, ή τουλάχιστον για την ώρα», γράφει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα εμβόλια αναπτύσσουν μια ανοσοαπόκριση ενάντια στην υπάρχουσα ακίδα, γι ‘αυτό και προκύπτει το ερώτημα. Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθούν σε διάφορα μέρη του ιού, οπότε παρόλο που ένα μέρος της ακίδας έχει μεταλλαχθεί, τα εμβόλια θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν. «Αλλά αν το αφήσουμε να προσθέσει περισσότερες μεταλλάξεις, τότε αρχίστε να ανησυχείτε» δήλωσε ο καθηγητής Gupta.

Συνεδριάζει η ΕΕ -Χώρες αναστέλλουν τις πτήσεις από και προς Βρετανία
Μετά τις ανακοινώσεις της Βρετανίας, χώρες της ΕΕ, αλλά και εκτός Ευρώπης, ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν μέτρα αποφασίζοντας την αναστολή πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ηδη το έπραξε η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία μεταξύ άλλων.

Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προσώπων προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες. «Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.

Η απόφαση της Γερμανίας δεν αφορά προς το παρόν παρά τις πτήσεις και, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή, θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν παραλλήλως κοινή στάση σε ό,τι αφορά τις χερσαίες και τις θαλάσσιες συνδέσεις.

Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία ανακοίνωσαν διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε, εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Για την Ιρλανδία η διακοπή των πτήσεων θα διαρκέσει «τουλάχιστον» 48 ώρες και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα.

Σήμερα η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου – Τα σπάνια αστρονομικά φαινόμενα του χειμερινού ηλιοστασίου

Previous article

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας πτήσεις από Βρετανία στην Ελλάδα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.