ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Προειδοποίηση από Βρετανούς επιστήμονες: 56% πιο μολυσματική η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

0

Πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα νοσηλειών και θανάτων μέσα στο 2021

Ο νέα μετάλλαξη του κορονοϊού του Κεντ είναι κατά 56% πιο μολυσματικός και κατά συνέπεια θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους στην Αγγλία σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, ακόμη και με την επιβολή lockdown.

Αυτό προειδοποιούν μέλη της επιστημονικής επιτροπής «SAGE» που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι ο μεταλλαγμένος ιός που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία, μπορεί να μολύνει πολύ περισσότερα άτομα επειδή εξαπλώνεται πιο γρήγορα.

Αν και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη – που ονομάζεται «B.1.1.7» – είναι πιο επικίνδυνη ή θανατηφόρα, το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα σημαίνει ότι θα έχουμε αναπόφευκτα και περισσότερους θανάτους, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μετάλλαξη είναι 56% πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Μαθηματικής Μοντελοποίησης Λοιμωδών Νοσημάτων στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από ό,τι άλλα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία ότι τα τεστ, οι θεραπείες και τα εμβόλια που μόλις ξεκίνησαν να κυκλοφορούν μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά, αν και η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Ευρώπης είπε ότι η μετάλλαξη πιθανότατα δεν είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες.

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι η κυκλοφορία των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να χρειαστεί να επιταχυνθεί για να περιοριστεί η διάδοση του μεταλλαγμένου ιού, στον ρυθμό 2 εκατομμυρίων ανθρώπων την εβδομάδα από τον τρέχοντα των 200.000.

Άρχισε ο εμβολιασμός, αλλά οι επιστήμονες είναι απαισιόδοξοι

Την ώρα που οι ειδικοί προσπαθούν να ρίξουν φως στη γενετική ακολουθία του νέου μεταλλαγμένου ιού, περισσότεροι από 500.000 Βρετανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19 με το ενέσιμο σκεύασμα των Pfizer και BionTech.

To 2020 οι νεκροί στη Βρετανία από τις επιπλοκές της νόσου Covid έφθασαν τις 70.000 με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι, με το Νέο Έτος, και παρά την επιβολή των lockdown, o αριθμός αυτός θα είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, έως και 118.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από επιπλοκές της νόσου Covid το 2021, όπως προειδοποιούν ειδικοί από το «London School of Hygiene and Tropical Medicine».

Οι ίδιοι έσπευσαν να επισημάνουν πως, μόνο ένα ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμού με τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Βρετανούς να λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021, θα μπορούσε να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση των νέων μεταλλαγμένων ιών.

«Εάν επιτευχθεί ένα καθολικό lockdown στη χώρα και πραγματοποιούνται 200.000 εμβολιασμοί την εβδομάδα , τότε η Βρετανία θα είχε 83.200 θανάτους έως τον Ιούλιο του 2021 , δηλαδή 18% περισσότερους από φέτος. Αλλά εάν αυξηθούν οι εμβολιασμοί τότε οι θάνατοι θα μειωθούν στις 35.700, δηλαδή οι μισοί από αυτούς καταγράφηκαν το 2020», τονίζουν ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, ο καθηγητής Σεμπάστιαν Φανκ και ο καθηγητής Ρόζαλιντ Εγκο, τρεις εκ των συντακτών της μελέτης της επιστημονικής επιτροπής SAGE.

8eCUgvCwsa

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Διονύσιου

Previous article

Νεκροί δύο νέοι άνθρωποι από κορονοϊό σε Πάτρα και Λάρισα – Ο 28χρονος δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.