ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Γιατί θα παίρνουμε μέτρα και το καλοκαίρι – τα δύο σενάρια για την πανδημία στο μέλλον

0

Με ειδική πτήση, που προσγειώθηκε λίγο μετά τις 8:30 το πρωί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν οι 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19, των Pfizer/BioNTech.

Οι δόσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις 9.750 δόσεις που παραλάβαμε στις 26 Δεκεμβρίου, όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ανεξαρτήτου πληθυσμού κάθε χώρας.

Στο «Ελ. Βενιζέλος» βρίσκονται από νωρίς το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, όπως και των ενόπλων δυνάμεων και της Πυροσβεστικής. «Συνεχίζουμε κανονικά βάσει του επιχειρησιακού μας σχεδίου» ήταν η μόνη δήλωση που έκανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, οι δόσεις των εμβολίων θα βρίσκονται σε ένα μεγάλο κοντέινερ. Στη συνέχεια η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή και με μεταγωγικά αεροπλάνα στα εμβολιαστικά κέντρα. Εκτιμάται ότι ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί στις 20, όταν και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Χρονοδιάγραμμα παραλαβής δόσεων εμβολίων

Στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων αναφέρθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι σήμερα 29 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα των Pfizer-BioNTech, 83.850 δόσεων.

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα μας παραδοθούν, έως το τέλος Ιανουαρίου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna , που αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

Εκτιμάται, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τα κριτήρια προτεραιοποίησης

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τα κριτήρια προτεραιοποίησης, για τον τρόπο εμβολιασμού, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας», η διαδικασία έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, διεθνών οργανισμών και σε κανόνες βιοηθικής.

Αυξημένος κίνδυνος από νόηση είναι το πρώτο κριτήριο. Και όπως έχει διαπιστωθεί η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση, είπε η καθηγήτρια.

Το δεύτερο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος, λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που κινδυνεύει σοβαρά είναι οι υγειονομικοί. «Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς».

Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων.

Το τελευταίο κριτήριο αφορά ολιγομελή ομάδα 50 ατόμων που σχετίζεται με την λειτουργία του κράτους.

Σε αυτή την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών. Δεν υπάρχουν μελέτες και ευτυχώς η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι ήπια, σπάνια έχει μία σοβαρότητα, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Οι τρόποι για να κλείσει ο πολίτης ραντεβού για το εμβόλιο

Η πλατφόρμα για να κλείσει ο πολίτης ραντεβού θα ανοίξει μια βδομάδα νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, υπενθύμισε τους τρόπους για να κλείσει κάποιος ραντεβού. Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα το μήνυμα (εάν ανήκει στις ομάδες προτεραιοποίησης) για το ραντεβού του. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας embolio.gov.gr που με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι τότε θα μπορεί να κλείνει ραντεβού. Επίσης ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ.

«Η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίση, να εμβολιαστεί από το παράθυρο», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «έχουν αναπτυχτεί δικλείδες ασφαλείας και έχει ενεργοποιηθεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας».

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που θα εμβολιάζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση, και θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες , πότε έγινε ο εμβολιασμός και το είδος του εμβολίου.

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό
Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου, ανέφερε ο κ. Σύψας. Μετά, το επόμενο βήμα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες. Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση, εξήγησε ο καθηγητής. «Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο», είπε και προσέθεσε:

«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε».

Όπως εκτιμά ο κ. Σύψας, του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά. Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται.

Οι δύο εκδοχές για την πανδημία
«Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε».

«Στην Ελλάδα ο δείκτης R είναι κάτω από το 1, όμως ανατρέπεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι το ποσοστό πλήρωσης των ΜΕΘ. Θα δούμε πλήρη αποκλιμάκωση έως τα μέσα Ιανουαρίου», εκτιμά ο κ. Σύψας.

Τέλος, τόνισε ότι η προϋπόθεση είναι να τηρούμε τα μέτρα. Τον Ιανουάριο φουντώνουν οι λοιμώξεις. Βλέποντας την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να είναι δύσκολα.

Ο ποδοσφαιριστής που αρνήθηκε να υποταχθεί στον φασισμό και σκοτώθηκε πολεμώντας τους Γερμανούς

Previous article

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για την φωτιά στην Στυμφαλία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.