ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Brexit: Τριπλασιάζονται τα δίδακτρα για τους Έλληνες φοιτητές – Το νέο καθεστώς για εργασία στη Βρετανία

0

Μεγάλες αλλαγές έρχονται από την 1η Ιανουαρίου στις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών με την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τους Ελληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία εδώ και χρόνια, ουσιαστικά δεν αλλάζουν πολλά στην καθημερινότητά τους μετά το οριστικό και αμετάκλητο Brexit.

Τις αλλαγές στη ζωή και στην… τσέπη τους θα αντιληφθούν οι φοιτητές, καθώς θα αντιμετωπίζονται πια όπως κάθε πολίτης τρίτης χώρας που θέλει να σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και όσοι θέλουν να μετεγκατασταθούν στη χώρα αυτή.

Δίδακτρα φοιτητών: Θα αυξηθούν τα δίδακτρα από το 2021. Η αύξηση θα είναι μεγάλη, αφού τα δίδακτρα θα τριπλασιαστούν για τους Ελληνες, όπως και τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές ανέρχονται σε περίπου 16.500 ευρώ το χρόνο.

Μόνο όσοι έχουν ήδη κάνει την εγγραφή τους θα πληρώσουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς πολίτες, έως ότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Επίσης, όλοι οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν δικαίωμα στα κρατικά φοιτητικά δάνεια και για τις μετακινήσεις τους θα απαιτείται φοιτητική βίζα (Student Route).

Εγκατάσταση στη Βρετανία: Μετά την 1η Ιανουαρίου δεν θα είναι εύκολο να μετεγκατασταθούν μέλη των οικογενειών που έχουν χωριστεί (άλλοι διαμένουν στη Βρετανία και άλλοι στις χώρες τους). Ακόμα και οι σύζυγοι, τα παιδιά οικογενειών θα υπόκεινται στους αυστηρούς κανόνες μετανάστευσης που ισχύει για όλους τους πολίτες του κόσμου.

Τέλος το Erasmus: Για τους Ευρωπαίους αλλά και τους Βρετανούς φοιτητές κλείνει η πόρτα της φοίτησης στο πρόγραμμα Erasmus (ανταλλαγή φοιτητών με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια). Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι «η έξοδος από το Erasmus ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση», αν και είχε υποσχεθεί πως θα έκανε ό,τι μπορούσε για να το διατηρήσει.

Ταξίδια: Δεν θα απαιτείται βίζα για τα ταξίδια αναψυχής ή για επιχειρηματικούς σκοπούς. Ομως, η ελεύθερη διακίνηση πολιτών από την Ε.Ε. για εγκατάσταση, εργασία και προσωρινή παραμονή δεν θα είναι πια τόσο ελεύθερη!

Εργασία στη Βρετανία: Η κατάσταση δυσκολεύει πολύ από το 2021 για όσους θέλουν να εργαστούν στο βρετανικό έδαφος.

Οσοι δεν εντάσσονται στο καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής (pre settled status) θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν ένα αυστηρό πρόγραμμα για μετανάστες, το οποίο περιλαμβάνει εξετάσεις για να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Οσοι το περνούν λαμβάνουν βίζα υπό προϋποθέσεις.

8eCUgvCwsa

100.000 στον δήμο Κορινθίων για τα σχολεία που θα φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα

Previous article

Δωρεάν Τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού αύριο στο Κιάτο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.