Περιφερεια

Κι όμως! Η ΣΔΙΤ των απορριμμάτων ξεκινάει εντός του Ιανουαρίου!

0

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 8 χρόνια και να αλλάξουν…τέσσερις κυβερνήσεις στο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ωστόσο πλέον, όλα δείχνουν πως εκτός συνταρακτικού απροόπτου, το project θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στο ξεκίνημα Φεβρουαρίου. 

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 30 Δεκεμβρίου 2020 επικαιροποιήθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κάποια κρίσιμα έγγραφα  (Σύμβαση Μελέτης-Κατασκευής, Σύμβαση Διαχείρισης) και οι συμβάσεις χρηματοδότησης.

Πλέον η Τέρνα Ενεργειακή, ως ανάδοχος του έργου, είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις τεχνικές εργασίες κατασκευής, καθώς κάποιες προκαταρκτικές εργασίες έχουν ήδη γίνει. Σημειώνεται ότι το έργο βρίσκεται σε φάση αποβολής ιδιοκτητών γης, δηλαδή σε φάση απαλλοτριώσεων. Η διάρκεια της κατασκευής είναι 24 μήνες, ενώ από τον 10ο μήνα από την έναρξη ισχύος της σύμβασης προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις, ώστε να ανακουφιστεί το μείζον πρόβλημα της Περιφέρειας.

Το project

Το συγκεκριμένο project, συνολικού προϋπολογισμού 152 εκατ. ευρώ αφορά στην κατασκευή τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Περιφέρεια και δύο σταθμών μεταφόρτωσης. Η Τέρνα Ενεργειακή έχει αναλάβει την κατασκευή 3 μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στον Δήμο Τρίπολης, στον Δήμο Ευρώτα και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Αργολίδα και Κορινθία).
Από το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 200 θέσεις κατά την περίοδο διαχείρισης, η οποία έχει οριστεί στα 28 χρόνια. Για το έργο, 66 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, 40 εκατ. θα αφορούν σε χρηματοδότηση, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβάλλει με ίδια κεφάλαια η εταιρεία.

Εγκρίθηκε, ακυρώθηκε και… ξαναυπογράφηκε

Η αρχή έγινε τον…μακρινό Απρίλιο του 2013, οπότε η Τέρνα Ενεργειακή αναδείχθηκε ανάδοχος για τη Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Τον Ιούλιο του 2014 εκδόθηκε από το ΥΠΕΚΑ η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ωστόσο το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει και περνά τροπολογία (5/11/2015) η οποία ακυρώνει το ΣΔΙΤ.

Δυόμιση χρόνια αργότερα όμως, στις 14 Ιουνίου 2018 υπογράφεται (από τον ΣΥΡΙΖΑ) στην Τρίπολη παρουσία του τότε υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, η σύμβαση ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου μεταξύ της Περιφέρειας και της αναδόχου εταιρείας. 

Το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας

Previous article

Αυτό το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει αυτονομία 1.000χλμ. -Σύμφωνα με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Nio [βίντεο]

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.