ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Υπέρ του διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας για θαλάσσια σύνορα και ΑΟΖ η Μόσχα

0

Την ικανοποίησή του για την αναγγελία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και έθεσε τη Μόσχα στη διάθεση των διαπραγματευτικών προσπαθειών, εφόσον ζητηθεί η συνδρομή της. 

«Άκουσα ότι ο υπουργός Εξωτερικών [της Ελλάδας], ο συνάδελφός μου, Νίκος Δένδιας, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα τέλη Ιανουαρίου. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σωστό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να συζητηθούν θέματα και να επιλυθούν», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματίας το 2020.

«Κανείς δεν θέλει κάθε είδους έντονη δράση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά εμάς, εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις καλές σχέσεις μας με τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτές τις διαφορές, θα είμαστε έτοιμοι εάν ληφθεί ένα τέτοιο αίτημα», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.about:blank

Πήρε πάντως αποστάσεις, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Έλληνας ομόλογός του χαρακτήρισε πρόσφατα τη Ρωσία ως τη μόνη δύναμη που αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για χωρικά ύδατα 12 μιλίων. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι το θέμα είναι «όχι ότι η Ρωσία το έχει αναγνωρίσει [το δικαίωμα], αλλά ότι αυτό προέρχεται από την καθολική σύμβαση του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας». Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Σύμβαση αναφέρει ότι το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το πλάτος των χωρικών του υδάτων έως και 12 μίλια.

«Και όταν η Ελλάδα το είπε αυτό, εμείς δηλώσαμε ακριβώς αυτό που μόλις είπα: ότι αυτή είναι μια απολύτως νόμιμη απόφαση. Είναι άλλο θέμα όταν τα χωρικά ύδατα που δηλώνονται από το κράτος έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα από την άποψη της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων. Καλούμε ενεργά όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου», δήλωσε ο υπουργός.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία έστειλε μηνύματα από την αρχή του έτους – όχι μόνο με λόγια, αλλά και με ενέργειες», δήλωσε το πρωί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο για την Άγκυρα, και πρόσθεσε ότι η επιστροφή στις συνομιλίες με την Ελλάδα είναι «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» και η απομάκρυνση του ερευνητικού πλοίου Barbaros Hayreddin Pasa είναι επίσης «ένα θετικό μήνυμα από την Άγκυρα».

Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου – παρόντος του Χάικο Μάας – προέβαινε σε προκλητικές δηλώσεις, εξαπολύοντας απειλές εναντίον της Ελλάδας και επανεγείροντας ζητήματα Καστελόριζου και τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

8eCUgvCwsa

Πόσα λεφτά έχει ο Σκρουτζ Μακ Ντακ στο θησαυροφυλάκιό του;

Previous article

Παραμένει σε …lockdown η διώρυγα για τη ναυσιπλοΐα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.