ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Διακήρυξη κατά των μέτρων της πανδημίας από ομάδα πολιτών

0

Με μία ανακοίνωση που έχει τίτλο “ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΛΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ” μία ομάδα πολιτών μέσω των social media εκφράζει την την ανησυχία της “για την πορεία της χώρας, αλλά και του δυτικού πολιτισμού γενικότερα“, λόγω όσων συμβαίνουν με την πανδημία.

Αν και αναγνωρίζουν ότι η πανδημία χρήζει αντιμετώπισης, ωστόσο, υποστηρίζουν πως “στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για μία ήπια νόσο, με συμπτώματα γριπώδους συνδρομήςΕπικεντρώνονται ιδιαίτερα στα ζητήματα περιορισμού των ατομικών ελευθεριών και στους κινδύνους που προκύπτουν από τις παρεμβάσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα “είναι συνολικά για την κοινωνία καταστροφικά και ελάχιστα αποτελεσματικά αναφορικά με τον σκοπό που υποτίθεται ότι υπηρετούν…”.
Τέλος, καλούν τους πολίτες “σε εγρήγορση, οργάνωση και πολιτική δράση”, χαρακτηρίζονται ως “η πραγματική σιωπηλή πλειοψηφία” και ζητούν την αναπαραγωγή της διακήρυξης “ως καθοδηγητικό πυρήνα”.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των πολιτών αναφέρει

Ιανουάριος 2021

Ως πολίτες, προερχόμενοι από όλους τους πολιτικούς χώρους, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την πορεία της χώρας, αλλά και του δυτικού πολιτισμού γενικότερα.

1. Αναγνωρίζουμε ότι η επιδημία αναπνευστικής νόσου που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 είναι ένα πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης. Παρατηρούμε ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για μία ήπια νόσο με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Εντούτοις, γνωρίζουμε ότι σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού μεγάλης ηλικίας και επιβαρυμένης υγείας δύναται να οδηγήσει σε πολύ βαριά νόσο και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε θάνατο.

2. Υποστηρίζουμε τη στοχευμένη προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (περίπου 10% του συνολικού πληθυσμού) με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Υποστηρίζουμε την ανάγκη για:
(α) μέτρα ενίσχυσης της υποκείμενης υγείας του πληθυσμού συνολικά,
(β) μέτρα προστασίας των ευπαθών από την έκθεση στον ιό,
(γ) μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας με έμφαση στην οργάνωση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,
(δ) αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων θεραπειών για τους νοσούντες και
(ε) επάρκεια εμβολίων και δωρεάν διάθεσή τους σε όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν.

3. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επιδημίας πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες και τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ θα πρέπει να στηρίζονται σε προτροπή σε εθελοντική δράση και όχι σε εξαναγκασμό.

4. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που περιορίζουν την κανονική κοινωνική δραστηριότητα, το κλείδωμα και η αποδιοργάνωση της οικονομίας και οι απαγορεύσεις που πλήττουν τις ατομικές ελευθερίες είναι συνολικά για την κοινωνία καταστροφικά, είναι ελάχιστα αποτελεσματικά αναφορικά με τον σκοπό που υποτίθεται ότι υπηρετούν, και προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά ακόμα και στην υγεία, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική.

5. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ως αποτέλεσμα κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς που οι κοινωνίες δεν θα αποδέχονταν υπό άλλες συνθήκες, ενώ δύνανται να έχουν μόνιμο δυσμενές αποτύπωμα στις κοινωνικές νόρμες, στον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν.

6. Παρατηρούμε ότι ο φόβος για την υγεία και τη ζωή αποδεικνύεται ισχυρό εργαλείο καθοδήγησης της κοινής γνώμης και επιβολής των ανωτέρω μετασχηματισμών. Θεωρούμε ότι θα πρέπει οποιαδήποτε πολιτική πρόταση για το αύριο να στοχεύει πρωτίστως στην εξάλειψη του φόβου, την αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης στον πληθυσμό και της αισιοδοξίας ως κυρίαρχου συναισθήματος.

7. Απορρίπτουμε τη μεμψιμοιρία της θεώρησης των οποιωνδήποτε μετασχηματισμών προκύψουν ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ως «φυσική νομοτέλεια», «αυτονόητη εξέλιξη» και «αναπόδραστο αποτέλεσμα της προόδου της τεχνολογίας». Η τεχνολογία οφείλει να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες που εκπορεύονται από τη φύση των κοινωνιών ως κοινωνίες, όπως πάντα έκανε στο παρελθόν.

8. Καλούμε τους συμπολίτες μας σε εγρήγορση, οργάνωση και πολιτική δράση σε συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο, τον καλλιτεχνικό κόσμο, τον κόσμο της διανόησης και οποιονδήποτε φορέα προσυπογράφει την παρούσα διακήρυξη. Προς μία νέα εποχή δημιουργίας και κοινωνικής ανάπτυξης. Είμαστε η πραγματική σιωπηλή πλειοψηφία. Αναπαράγετε την παρούσα διακήρυξη στα δικά σας μέσα, χρησιμοποιήστε τη ως καθοδηγητικό πυρήνα και φτιάξτε τις δικές σας ομάδες.

Οργανωθείτε.

Δορυφόροι νέας γενιάς για την ευρωπαϊκή απάντηση στο GPS

Previous article

Συμφωνία-σταθμό για τον ευρωπαϊκό Τύπο υπέγραψε η Γαλλία με την Google

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.