ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άσσος: Μία ξεχασμένη Ενετική γέφυρα, γιατί ονομάζεται η γέφυρα της Ευφροσύνης

0

Άσσος Κορινθίας….κριμένη σ’ένα ρέμα ,ανάμεσα στα χωράφια

Φωτογραφία: Αργύρης Καρανικόλας

Η υδατογέφυρα του Ράχιανι στον Άσσο Κορινθίας με τις παράξενες ιστορίες – Συγκεντρώνει και σήμερα το ενδιαφέρον επισκεπτών της περιοχής

Λίθινη, πολύτιμη και με μήκος περί τα 27 μέτρα, κατασκευασμένη κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (1687 – 1715) η γέφυρα υδραγωγείο.

Η γέφυρα βρίσκεται πάνω από το χείμαρρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο.

Η γέφυρα με ύψος 8,50 μέτρα αναπτύσσεται σε δύο διαζώματα.

Στο πρώτο – το κάτω – υπάρχει ένα μεγάλων διαστάσεων τόξο πού καταλήγει ένθεν και ένθεν, σε δύο ακρόβαθρα, τα οποία είναι τοποθετημένα μέσα στην κοίτη του χειμάρρου και σε απόσταση από τις όχθες. Στα ακρόβαθρα μάλιστα διακρίνονται ακόμη οι διαμπερείς οπές στήριξης των ξύλινων ικριωμάτων, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της.

Το δεύτερο διάζωμα – το άνω – είναι μία τοξωτή πεσσοστοιχία που διατηρεί και ένα τόξο στη μία πλευρά, καθώς το δεύτερο της άλλης καταστράφηκε περίπου το έτος 2013 έπειτα από ανθρώπινη παρέμβαση. Στη θέση του, έχει κατασκευαστεί σήμερα από οπλισμένο σκυρόδεμα πού στηρίζεται στη γέφυρα.

Πάνω από το δεύτερο διάζωμα εξάλλου, διαμορφώνεται το επίπεδο τμήμα του υδραύλακα.

Τέλος σημειώνεται επίσης πώς οι παλαιοί την συγκεκριμένη γέφυρα την ονόμαζαν η γέφυρα της Ευφροσύνης διότι λέγανε πως κάποτε μία κοπέλα ονόματι Ευφροσύνη είχε αυτοκτονήσει από αυτή.

8eCUgvCwsa

Ιερά Μητρόπολη Πειραιά / Πανηγυρισμοί για την αθώωση Μαρινάκη – «Ευεργέτης με αδάμαστη ψυχή»

Previous article

Ισραήλ: κηδεία Ραβίνου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.