ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Facebook απαγορεύει την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια μετά από χρόνια διαμάχη

0

Η εταιρεία θα καταργήσει τις αναρτήσεις με ψευδείς αξιώσεις και οι ομάδες με επαναλαμβανόμενες «παραβιάσεις» θα κλείσουν.

Το Facebook έχει απαγορεύσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια μετά από χρόνια επιβλαβών, αβάσιμων ισχυρισμών υγείας που πολλαπλασιάζονται στην πλατφόρμα του.

“Στο πλαίσιο της πολιτικής του σχετικά με την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με το Covid-19, το Facebook θα καταργήσει τώρα αναρτήσεις με ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με όλα τα εμβόλια”, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Αυτές οι νέες οδηγίες θα αφορούν αναρτήσεις που δημιουργούνται από χρήστες, καθώς και για διαφημίσεις επί πληρωμή, οι οποίες είχε ήδη απαγορευτεί να συμπεριλαμβάνουν τέτοια παραπληροφόρηση. Οι χρήστες του Instagramθα ακολουθήσουν τους ίδιους περιορισμούς.

“Θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτήν την πολιτική αμέσως, με ιδιαίτερη έμφαση στις σελίδες, ομάδες και λογαριασμούς που παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες”, δήλωσε ο GuyRosen, ο οποίος επιβλέπει τις αποφάσεις περιεχομένου. “Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την επιβολή μας τις επόμενες εβδομάδες.”

Ομάδες στο Facebookείναι γνωστό ότι δημιουργούν «θαλάμους παραπληροφόρησης», οι οποίοι έχουν τροφοδοτήσει την άνοδο των κοινοτήτων αυτού του τύπου, κατά των εμβολίων και την γενικότερη ρητορική αυτών. Βάσει της νέας πολιτικής οι ομάδες που επανειλημμένα αναρτούν απαγορευμένο περιεχόμενο θα κλείνουν.

Το Facebook έχει επανειλημμένα ενημερώσει την πολιτική για τον Covid καθώς εξελισσόταν η πανδημία. Τον Απρίλιο του 2020, άρχισε να προσθέτει, σε δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα, μια ομάδα στοιχείων από το CDC για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Έκανε την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια λιγότερο «ορατή» σε όλη την πλατφόρμα όμως σταμάτησε λίγο πριν την ολική αφαίρεση. 

Αυτό άρχισε να αλλάζει τον Δεκέμβριο, όταν η εταιρεία ενίσχυσε τις πολιτικές της για τον κορωνοϊό και άρχισε να αφαιρεί δημοσιεύσεις σχετικά με το Covid-19 που είχαν απομυθοποιηθεί από ειδικούς της δημόσιας υγείας. Μιλάμε για δημοσιεύσεις που υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια περιέχουν μικροτσίπ, ισχυρισμοί ότι η χρήση μάσκας προσώπου δεν βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19 και ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία 5Gσυμβάλλει ή προκαλεί μολύνσεις κ.α.

Το Facebook τώρα θα διευρύνει αυτή την απαγόρευση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι το Covid-19 είναι συνθετικό, ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου ή ότι είναι ασφαλέστερο να περάσετε την ασθένεια παρά να κάνετε το εμβόλιο.

Η απαγόρευση δεν σταματά στο περιεχόμενο σχετικά με τον  Covid, στοχεύει επίσης σε ψευδείς ισχυρισμούς συμπεριλαμβανομένης της υπόδειξης ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό – ένας αβάσιμος ισχυρισμός που διατυπώθηκε από πολλούς στην κοινότητα κατά των εμβλίων.

Παρά τη νέα πολιτική, η παραπληροφόρηση εμβολίων παραμένει στο Facebookκαι το Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook. Λογαριασμοί «συνομωσίας» συνέχισαν να εμφανίζονται στα κορυφαία αποτελέσματα αναζήτησης για το «εμβόλιο COVID» στην πλατφόρμα του Instagram. 

Τον τελευταίο καιρό το Facebook έχει βρεθεί αντιμέτωπο με έντονη κριτική για τον χειρισμό της παρπληροφόρησης σχετικά με τον Covid. Τον Δεκέμβριο επέτρεψε σε συγκεκριμένο βίντεο συνομωσιολογίας να γίνει viral ενώ αργότερα απέτυχε να αφαιρέσει επιτυχώς σελίδες ενός διακεκριμένου ακτιβιστή που συνέχισε να δημιουργεί νέους λογαριασμούς αν και είχε αποκλειστεί. 

[The Guardian: Matilda Boseley]

8eCUgvCwsa

Πρόγραμμα «Από το Α έως το Ω: Μία Ακαδημία για Γονείς» υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ, 5η Συνάντηση

Previous article

Σκοτώθηκε ο ιερομόναχος Παρθένιος σε τροχαίο ατύχημα στο Ξυλόκαστρο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.