ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνητές έμαθαν σε γουρούνια να παίζουν βιντεοπαιχνίδια με τη μουσούδα τους

0

Ήταν γνωστό ότι οι χοίροι είναι έξυπνα ζώα, αλλά ίσως πλέον πρέπει να τα βλέπουμε με άλλο μάτι, μετά την ανακοίνωση Αμερικανών επιστημόνων ότι έμαθαν σε τέσσερα γουρούνια να παίζουν με τη μουσούδα τους παιχνίδια σε οθόνη υπολογιστή.

Τα τέσσερα ζώα, με τα ονόματα Άμλετ, Ομελέτα, Έμπονι και Άιβορι, εκπαιδεύτηκαν να χρησιμοποιούν ένα χειριστήριο για να κατευθύνουν τον κέρσορα στην οθόνη και να τον μετακινούν ωσότου προσκρούσει σε έναν εικονικό τοίχο. Κάθε φορά που το κατάφερναν, έπαιρναν τροφή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πέρντιου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Frontiers in Psychology», σύμφωνα με το BBC και την «Γκάρντιαν», δήλωσαν ότι αποτελεί «καθόλου μικρό επίτευγμα» πως οι χοίροι κατανόησαν τη σχέση ανάμεσα στο χειριστήριο και στο βιντεοπαιχνίδι.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τις προσπάθειες των χοίρων σκόπιμες και εστιασμένες, παρά τυχαίες. Μάλιστα τα ζώα μάλλον το ευχαριστήθηκαν, αφού συνέχισαν να παίζουν ακόμη και αφού είχε τελειώσει πια η τροφή που έπαιρναν ως ανταμοιβή για τις προσπάθειές τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι κάθε ζώο είχε διαφορετική επίδοση στο παιχνίδι.

Στο παρελθόν, σε άλλα πειράματα, οι χοίροι είχαν δώσει σαφείς ενδείξεις της εξυπνάδας τους, όπως να μαθαίνουν εντολές του τύπου «κάτσε». Βέβαια, τα γουρούνια δεν έχουν τις ικανότητες πιο εξελιγμένων ζώων, όπως οι χιμπατζήδες, που τα καταφέρνουν ακόμα καλύτερα στα βιντεοπαιχνίδια, χάρη και στα χέρια που διαθέτουν. Σε μελλοντικά πειράματα με χοίρους θα χρησιμοποιηθούν οθόνες αφής αντί για χειριστήρια.

8eCUgvCwsa

Τα σκυλιά με αναπηρία με βοηθήματα κινητικότητας τρέχουν κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής βόλτας

Previous article

Τέσσερα θετικά κρούσματα έδειξαν τα τεστ σε Βέλο-Βόχα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.