ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Κόρινθο με τον κορονοϊό – όλα τα δεδομένα

0

Η πορεία της αύξησης των κρουσμάτων στην Κορινθία από την αρχή του χρόνου επιβεβαιώνει –εμμέσως, πλην σαφώς-  όσα αποκάλυψε το ρεπορτάζ του korinthia.net.gr για το ιικό φορτίο που καταγράφεται στον βιολογικό και προοιωνίζεται δύσκολες μέρες μέχρι το τέλος Μαρτίου –τουλάχιστον!

Το ίδιο συμβαίνει και με τις προετοιμασίες στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου ήδη έχει «δημιουργηθεί» νέα covid πτέρυγα, αφού ο τέταρτος όροφος με τα 28 κρεβάτια (αρχικά) και ο «μισός» τρίτος με άλλα 12 που προστέθηκαν στην συνέχεια, γέμισε μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Έτσι αναπτύχθηκε και νέα πτέρυγα στον τρίτο όροφο η οποία θα αποδώσει μία δυναμική για τουλάχιστον 52-54 κρεβάτια νοσηλείας στους δύο ορόφους. Και πάλι, όμως δύσκολα θα φτάσουν, με την πορεία που παίρνει στο νομό η πανδημία.
Για την ΜΕΘ δεν μιλάμε, είναι ήδη γεμάτη με 5 κρεβάτια και δυνατότητα ανάπτυξης και έκτης κλίνης (εφόσον χρειαστεί, αλλά αυτό απαιτεί αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ΜΕΘ). Αυτή την στιγμή με την covid κλινική απασχολούνται πολλοί γιατροί. Όμως κάθε μέρα, μετά τις τρεις το μεσημέρι που ξεκινά η εφημερία, τις ανάγκες της καλύπτουν ένας επιμελητής που επικουρείται από δύο ειδικευόμενους συν τον επιμελητή της παθολογικής όταν χρειάζεται.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Γρηγόρης Καρπούζης κάνει καθημερινά προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί το προσωπικό, και σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταφέρει να ενισχύσει το Νοσοκομείο με έναν πνευμονολόγο και μία παθολόγο που αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα σημαντικός αριθμός κρουσμάτων φαίνεται πως καταγράφεται στην «κλειστή» δομή της Κορίνθου. Αρχικά εντοπίστηκαν δύο κρούσματα που περιθάλφθηκαν στο Νοσοκομείο, το οποίο, στη συνέχεια έστειλε σήμα στον ΕΟΔΥ να προβεί σε τεστ. Σύμφωνα με πληροφορίες του korinthia.net.gr στα τεστ που έγιναν χτες βρέθηκαν 20 θετικά κρούσματα! Αντίθετα στην «ανοιχτή» δομή εδώ και σχεδόν δύο μήνες δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούνται συχνά τεστ. Τελευταία φορά που καταγράφηκαν κρούσματα εκεί ήταν λίγο μετά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Πάμε όμως τώρα και στα κρούσματα της Κορίνθου και της Κορινθίας.

Όπως αποκαλύψαμε, για πρώτη φορά ο αριθμός των ιών που ανιχνεύτηκε στα λύματα σήμανε συναγερμό στις 15 Ιανουαρίου, καθώς από σχεδόν μηδενικός έφτασε τότε τους 4.500 ιούς ανα λίτρο. Μέχρι τότε (πρώτο 15νθημερο Ιανουαρίου) ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ήταν 72 και ο μέσος όρος 4,8/ημέρα και σε αυτά τα επίπεδα κινιόταν και νωρίτερα. Αλλά από εκείνη την ημέρα (15/1) και μετά άρχισε να κλιμακώνεται. Έτσι στο δεύτερο 15νθημερο Ιανουαρίου πήγαμε στα 105 κρούσματα (6,5 μ.ο.) και στο πρώτο 12ήμερο του Φεβρουαρίου στα 150 (12,5 μ.ο.). Γίνεται δηλαδή σαφές πως η καταγραφή του ιικού φορτίου της 14ης Ιανουαρίου αποτυπώθηκε και στον αριθμό των κρουσμάτων 10-15 ημέρες έως και έναν μήνα αργότερα.

Στις 12 Φεβρουαρίου οι μετρήσεις στον βιολογικό δείχνουν ακόμα μεγαλύτερο φορτίο -8.600 ιούς ανά λίτρο. Αυτό το φορτίο αρχίζει να αποτυπώνεται και στην άνοδο των κρουσμάτων, η οποία πλέον γίνεται μεγαλύτερη. Στο διάστημα 13-26 Φεβρουαρίου τα κρούσματα φτάνουν στα 250.

Φτάνουμε στην μέτρηση της 26ης Φεβρουαρίου, όπου τα λύματα δείχνουν ιικό φορτίο 45.000 ιών ανά λίτρο (αντιστοιχία σε 750 ενεργά κρούσματα). Στο διάστημα 27 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου (επτά ημέρες) καταγράφονται 283 κρούσματα (μ.ο. 40,4).

Μετά την τελευταία μέτρηση της περασμένης Παρασκευής (5 Μαρτίου), όπου καταγράφηκε ιικό φορτίο 150.000 μολύνσεων (που αντιστοιχεί σε 2.500 ενεργά κρούσματα) ο φόβος όλων είναι πλέον πως δεν είναι μακριά η μέρα που η Κορινθία θα εμφανίσει τριψήφιο αριθμό μολύνσεων, με σαφείς ανοδικές τάσεις.

Εύλογα θα διακρίνει κανείς πως στην παράθεση που κάνουμε συγκρίνουμε το ιικό φορτίο της Κορίνθου με τις μολύνσεις όλου του νομού. Αυτό γίνεται για να δείξουμε απλώς την τάση που υπάρχει στην γενικότερη άνοδο των κρουσμάτων και κατά δεύτερον είναι γνωστό πως η κύρια εστία αναφοράς κρουσμάτων είναι η Κόρινθος, η οποία άλλωστε μπήκε πρώτη-πρώτη σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού.

Χρονική περίοδοςΣύνολο κρουσμάτων περιόδου στην ΚορινθίαΗμερομηνία
ανάλυσης λυμάτων
Ιικό φορτίοΠιθανά ενεργά κρούσματα Κορίνθου
1-15 Ιανουαρίου72 (μ.ο. 4,8)   
  15 Ιανουαρίου4,500 ιοί/λίτρο75
16-31 Ιανουαρίου105 (μ.ο. 6,5)   
1-12 Φεβρουαρίου150 (μ.ο. 12,5)   
  12 Φεβρουαρίου8,600 ιοί/λίτρο142
13-26 Φεβρουαρίου250 (μ.ο. 17,8)   
  26 Φεβρουαρίου45,000 ιοί/λίτρο750
27 Φεβρουαρίου-5 Μαρτίου283 (μ.ο. 40,4)   
  5 Μαρτίου150.000 ιοί/λίτρο2,500
6-9 Μαρτίου134 (33,5)   

Επιστήμονες βρήκαν στοιχεία για τη θεωρία ότι ο πυρήνας της Γης έχει δύο ξεχωριστά στρώματα

Previous article

Στην Καλαμάτα το πλοίο φάντασμα με τις 1.700 αγελάδες – Δεν το θέλει καμία χώρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.