ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου συμπλήρωσαν το παζλ του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

0

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, γνωστός και ως υπολογιστής των Αντικυθήρων ή αστρολάβος των Αντικυθήρων, χρονολόγιο των Αντικυθήρων, είναι ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου με ηλικία 2.000 ετών και έχει προβληματίσει τους επιστήμονες από το 1901, που ανακαλύφθηκε από αλιείς, σε ναυάγιο πλοίου της ρωμαϊκής εποχής, ανοικτά της νήσου Αντικύθηρα νοτίως της Πελοποννήσου, μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης.

Ο μηχανισμός θεωρείται πως χρησιμοποιούταν για να προβλέπει εκλείψεις και άλλα αστρονομικά γεγονότα. Ωστόσο μόλις 82 κομμάτια ή αλλιώς το 1/3 της συσκευής επιβίωσε, προβληματίζοντας τους ερευνητές για την τελική μορφή του καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας του. Το πίσω μέρος του είχε αναλυθεί με ακρίβεια από παλαιότερες μελέτες, αλλά η φύση του περίπλοκου συστήματος γραναζιών στο εμπρόσθιο μέρος, παρέμενε ένα μυστήριο.

Τώρα, ερευνητές του University College London συμπλήρωσαν το παζλ με τη βοήθεια του 3D modelling, ανακατασκευάζοντας ολόκληρη την μπροστινή πλευρά, ενώ τώρα ελπίζουν να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα πλήρους μεγέθους φυσικό αντίγραφο χρησιμοποιώντας σύγχρονα υλικά.

Ο Ήλιος, η Σελήνη και οι πλανήτες παρουσιάζονται σε μία εντυπωσιακή επίδειξη της αρχαίας ελληνικής ευφυίας. Το μοντέλο μας είναι το πρώτο που συμβαδίζει με όλα τα φυσικά στοιχεία και ταιριάζει με τις περιγραφές στις επιστημονικές γραφές που χαράχτηκαν στον ίδιο το μηχανισμό. – Καθηγητής Tony Freeth

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι κατασκευασμένος από μπρούτζο και περιέχει δεκάδες γρανάζια. Το πίσω μέρος περιλαμβάνει μία εικόνα του τότε γνωστού κόσμου, δείχνοντας την κίνηση των πέντε πλανητών που ήταν γνωστοί εκείνη την εποχή.

8eCUgvCwsa

Ερευνητές ανακάλυψαν είδη μικροβίων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό άγνωστα μέχρι σήμερα στην επιστήμη

Previous article

Σπάζοντας τα εμπόδια – Ταξίδια σε ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.