ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Έκτακτο σχέδιο για το ΕΣΥ: Επιστρατεύεται ο ιδιωτικός τομέας – Μετατροπή νοσοκομείων σε Covid

0

Για την κλικαμακούμενη πίεση που ασκείται στο Σύστημα Υγείας, κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής, ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας νέα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυσή του. Κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υπουργός τόνισε πως «βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας εδώ και ένα χρόνο», επικαλούμενος την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται το Σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα.

Το έκτακτο σχέδιο

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μία υγειονομική περιφέρεια. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών, καθώς και αεροδιακομιδές». Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας θα παραχωρήσει 550 κλίνες στο ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 450 non Covid, μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε νοσοκομείο αποκλειστικά και μόνο για περιστατικά κοροναϊού μετατρέπεται ο Ερυθρός Σταυρός. Σήμερα μάλιστα, ξεκίνησε η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών που δεν νοσούν από κοροναϊό σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Επίσης, στο ΕΣΥ παραχωρείται το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Επίταξη ιδιωτών γιατρών αν δεν συνδράμουν εθελοντικά

Παράλληλα, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, θα προβεί σε επίταξη.

«Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ».

Ιδιαίτερα δραματικά είναι τα στοιχεία που έδωσε για τις τελευταίες 17 μέρες, κατά τις οποίες το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπάει τη χώρα. Αυτήν την περίοδο, λοιπόν, έγιναν διακομιδές 7.500 ασθενών με Covid-19 με ασθενοφόρα σε όλη τη χώρα. Από αυτές 3.700 έγιναν στην Αττική.

Αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε ο κ. Παπαευσταθίου, ότι περισσότεροι από 200 ασθενείς με Covid διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Την ίδια στιγμή, οι διακομιδές ασθενών non-Covid αγγίζουν τις 500 με 600.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις κατά μέσο όρο 140 εισαγωγές σε νοσοκομεία την ημέρα, αποτελούν μια «δύσκολη εξίσωση» για την Αττική. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ σχολίασε ότι πρόκειται για μια «δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη» κατάσταση.

Η συμβολή του ΕΚΑΒ κατά την πανδημία

Την ισχυρότατη επιβάρυνση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, ειδικά στην Αττική, φανερώνουν τα στοιχεία που μοιράστηκε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ότι το ΕΚΑΒ συμβάλλει σε δύο επίπεδα κατά την πανδημία του κοροναϊού:

  1. Παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, διακομιδές και αεροδιακομιδές ασθενών με κοροναϊό και χωρίς
  2. Μέσω του Κέντρου Διαχείρισης κρίσεων που λειτουργεί 24 ώρες και παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Φυσικά, το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε 24ωρη επικοινωνία με όλα τα νοσοκομεία.

Μιλώντας πάλι για την Αττική, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ανέφερε ότι έχει φτάσει στον μέγιστο αριθμό κλινών και πως το άθροισμα των κλινών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι μεγάλο.

Σπάζουν όλα τα ρεκόρ – 3,465 κρούσματα και 630 διασωληνομένοι – πέρασε τα 2000 κρούσματα η Κορινθία

Previous article

Μια νέα Κιβωτό του Νώε στη Σελήνη θα διασώσει εκατομμύρια είδη (ΒΙΝΤΕΟ)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.