ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ΚΑΙ μισθωτή εργασία

0

“Πράσινο φως” άναψε για την εκκαθάριση των εισφορών των μισθωτών που άσκησαν παράλληλα ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα το 2020, καθώς υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 οι μισθωτοί που είναι παράλληλα και ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. έχουν “μπλοκάκι”, είναι μέλη εταιρειών, έχουν ατομική επιχείρηση κ.λπ.) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών κύριας ασφάλισης -υγείας, εφόσον για τη μισθωτή τους απασχόληση καταβάλλονται (από τους ίδιους και τους εργοδότες τους) εισφορές προς τους παραπάνω ασφαλιστικούς κλάδους οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως τα 252 ευρώ.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, βάσει του συστήματος που ισχύει από πέρσι.

Τα βασικά σημεία

Έτσι, όποιος μισθωτός το 2020 πλήρωνε, μαζί με τον εργοδότη του, πάνω από 252 ευρώ/μήνα για εισφορές δεν υποχρεούται να πληρώσει καμία εισφορά λόγω της παράλληλης −με τη μισθωτή– ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Αντίθετα, όποιος, ως μισθωτός, το 2020 πλήρωνε μηνιαίως, μαζί με τον εργοδότη του, κάτω από 252 ευρώ/μήνα θα πρέπει να καταβάλει ο ίδιος τη διαφορά η οποία προκύπτει μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν για τη μισθωτή απασχόληση και των 252 ευρώ/μήνα.

Για παράδειγμα, έστω για μισθωτή απασχόληση το 2020 καταβάλλονταν εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές) υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας ύψους 200 ευρώ/μήνα. Συνεπώς, προκύπτει μια διαφορά 52 ευρώ/μήνα μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν λόγω της μισθωτής δραστηριότητας (200 ευρώ/μήνα) και της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους επαγγελματίες (252 ευρώ/μήνα). Σε ετήσια βάση, η διαφορά ανέρχεται σε 624 ευρώ. Η διαφορά αυτή αποτελεί χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο πρέπει να εξοφληθεί από τον ίδιο τον παράλληλα απασχολούμενο-ασφαλισμένο.

Η εξόφληση θα γίνει σε 6 δόσεις, δηλαδή στο διάστημα Απριλίου -Σεπτεμβρίου 2021.

Λουτράκι (VIDEO): Άσκηση ετοιμότητας από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών

Previous article

Ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα εργοτάξια για την ΣΔΙΤ των απορριμμάτων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.