Life

Η απίθανη ιστορία του Μένιου Φουρθιώτη – Πως βρέθηκε με την φρουρά των 14 αστυνομικών

0

Το πρόβλημα των καταχρηστικών χαρακτηρισμών πολλών προσώπων ως “στόχων”, προκειμένου να έχουν δωρεάν φύλαξη από την Ελληνική Αστυνομία, είναι, εδώ και χρόνια γνωστό και άλυτο, καθώς δεν υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση για να το λύσει. Η είδηση όμως ότι μάνατζερ-τηλεπωλητής- τηλεπαρουσιαστής trash εκπομπών έχει στη διάθεση του 14 αστυνομικούς και οχήματα, την ώρα που οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη εν μέσω πανδημίας, ήταν τουλάχιστον εξοργιστική και με κανέναν τρόπο υπερασπίσιμη. Για αυτό και το υπουργείο “Προστασίας του Πολίτη” απέσυρε τελικά τους αστυνομικούς (μάλλον όχι όλους) μετά την κατακραυγή, αφού όμως πρώτα επιχείρησε να αγνοήσει το θέμα και μετά να το διαψεύσει. Όταν η διάψευση δεν έγινε πιστευτή, αναγκάστηκε να το παραδεχθεί δια της απόσυρσης, χωρίς ωστόσο να λογοδοτήσει, χωρίς να παραιτηθεί κανείς και χωρίς καμία συνέπεια για κανέναν. 

Το εξαιρετικό ρεπορταζ είναι από την Βασιλική Σιούτη στην Lifo

Ο Μένιος Φουρθιώτης είναι ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στα “μεσημεριανάδικα” μικρών τηλεοπτικών σταθμών, άλλοτε ως παρουσιαστής trash εκπομπών, άλλοτε ως πωλητής τηλεμάρκετινγκ, ενώ στο παρελθόν είχε γίνει γνωστός ως “μάνατζερ” του μοντέλου Τζούλια Αλεξανδράτου. Η καριέρα του έχει συνδεθεί με τον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη ( EPSILON TV) που οποίου ήταν στενός συνεργάτης και για τον οποίο έχουν γραφτεί κατά καιρούς αρκετά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, αλλά παρόλα αυτά παραμένει στο απυρόβλητο. 

Το κανάλι Epsilon TV (πριν πουληθεί στον Σαββίδη) στο οποίο “σταδιοδρόμησε” ο Φουρθιώτης, ανήκε τυπικά στην εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική ΑE, αλλά τα πάντα εκεί κανόνιζε ο Βρυώνης,  ο οποίος στην εφορία δήλωνε κάτοικος Αλβανίας, όπως ανέφερε ο Χρήστος Ιωάννου σε παλαιότερο ρεπορτάζ στο InsideStory. Το ίδιο ρεπορτάζ αποκάλυπτε  ότι  ως νόμιμος εκπρόσωπος του καναλιού εμφανιζόταν ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, Anselmo Zanzi, μέτοχος της εταιρείας Άλφα Production μονοπρόσωπη ΕΠΕ, η οποία είχε ως αντικείμενο τη διαφήμιση. Έδρα της εταιρείας ήταν η οδός Πέτρου Ράλλη 10, όπου ήταν και η έδρα της τέως ναυαρχίδας του Φίλιππου Βρυώνη, της Ατέρμων, που ήταν  στη λίστα του υπουργείο Οικονομικών με τις εταιρείες με τα μεγαλύτερα ληξιπρόθεσμα χρέη. “Η εταιρεία φαίνεται να έχει μεταβιβαστεί στην κυπριακή Ntiesat Investment Limited, αλλά όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε έρευνα στην Κύπρο, δεν κατάφερε να βρει ούτε τον καταγεγραμμένο διευθυντή της”. 

Φουρθιώτης

Ο Φουρθιώτης εσχάτως  έχει καταφέρει αρκετούς πολιτικούς, όχι πρώτης γραμμής αλλά όλων των κομμάτων, να εμφανιστούν στις περιθωριακές εκπομπές του, γεγονός που φαίνεται ότι τον έχει κάνει να πιστέψει ότι είναι και ο ίδιος μια πολιτική περσόνα.  Οπότε, κάτι οι πολιτικοί που αποδέχονται τις προσκλήσεις του, κάτι οι πρώην υπουργοί που τσακώνονται μαζί του, χαρίζοντας του την προσοχή  που επιδιώκει, αλλά και οι ανώτατοι ιεράρχες της Εκκλησίας που δέχονται να τον συναντήσουν για να φωτογραφηθεί μαζί τους,  παίρνει θάρρος ότι μπορεί να διεκδικήσει και μια πολιτική καριέρα. Λογικό αφού θεωρεί ότι πρόκειται απλώς για ένα κακό θέατρο. 

Ό,τι και αν νομίζει ο ίδιος για τον εαυτό του βέβαια, (άλλοι νομίζουν ότι είναι ο Ναπολέων) δεν μπορεί αυτό να δικαιολογήσει πως έγινε δεκτό από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας το αίτημα του για φύλαξη του ιδίου και της οικίας του με 14 άνδρες και οχήματα. Σύμφωνα με το ρεπορταζ,  διεκδικούσε εδώ και πολύ καιρό την φύλαξη του, ισχυριζόμενος ότι κινδυνεύει η ζωή του και  κατακλύζοντας τα μέηλ υπουργείων και υπηρεσιών με τα αιτήματα του.

Φουρθιώτης

Παρότι τα ηλεκτρονικά του μηνύματα  κατέληγαν στον κάδο ή στην ενοχλητική αλληλογραφία, βρέθηκε τελικά κάποιος που ικανοποίησε το αίτημα του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προσκομίσει και ιατρικές γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες είχε πρόβλημα υγείας που τον εμπόδιζε να οδηγεί ο ίδιος, ώστε να απαιτεί οι αστυνομικοί να έχουν και ρόλο οδηγού και  να μπορεί να τους χρησιμοποιεί και για άλλες δουλειές πέρα από την φύλαξη.  Κάποιοι από τους αστυνομικούς που του είχαν διαθέσει σύντομα άρχισαν να διαμαρτύρονται και για την συμπεριφορά του αλλά και γιατί καταλάβαιναν το παράλογο και κάπως έτσι άρχισε να διαρρέει το “μυστικό”. 
Η αστυνομική φρουρά δεν είναι ωστόσο το μόνο προνόμιο που προσπάθησε να αποσπάσει από το δημόσιο αυτή την περίοδο.  Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως γράφτηκε σε πολλά ΜΜΕ και επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές, επιχείρησε να εμφανίσει ότι αμειβόταν με μισθούς πολλών χιλιάδων ευρώ προκειμένου να εισπράξει από το κράτος υψηλές επιδοτήσεις μέσω του προγράμματος  “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” που επιδοτεί τους εργαζόμενους  των πληττόμενων επιχειρήσεων. Η προσπάθεια εξαπάτησης των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας όμως  (την οποία επιχείρησαν και άλλοι) αποκαλύφθηκε και οδήγησαν τον Γιάννη Βρούτση τότε να βάλει πλαφόν.

Ποιοι γνώριζαν και τι (δεν) λέει το υπουργείο 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αστυνομική φύλαξη είχε διατεθεί στον Φουρθιώτη εδώ και έναν χρόνο και ήταν σε  γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου “Προστασίας του Πολίτη”.  Στο υπουργείο ωστόσο, ισχυρίζονται ότι μπορεί η πολιτική ηγεσία να έχει ενημέρωση για το ποιοι στόχοι φυλάσσονται, αλλά είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες αυτοί που αποφαίνονται. Έμπειροι δημοσιογράφοι του αστυνομικού ρεπορταζ ωστόσο, αμφιβάλλουν κατά πόσο υπηρεσιακοί παράγοντες θα λάμβαναν μόνοι τους την απόφαση για να χαρακτηριστεί στόχος ένα τέτοιο άτομο. 

Γενικά πάντως υπάρχει εκνευρισμός και απροθυμία ενημέρωσης στο υπουργείο για το θέμα αυτό. Τα λόγια είναι λίγα και κοφτά, οι υπεκφυγές πολλές: “Η Επιτροπή εξέτασε το αίτημα με βαση συγκεκριμένα περιστατικά. Τωρα αν έκανε λάθος ή όχι, δεν είναι τόσο απλή η απάντηση” λένε. Ένα άλλο πράγμα που ισχυρίζονται, είναι ότι δεν ήταν 14 οι αστυνομικοί που του διατέθηκαν, ούτε υπήρχαν θωρακισμένα αυτοκίνητα. 

Από παράγοντες του υπουργείου πληροφορηθήκαμε ότι ο Φουρθιώτης όλο αυτό το διάστημα που είχε φύλαξη, δεν σταματούσε να απαιτεί διαρκώς περισσότερα, αναστατώνοντας και ενοχλώντας τους πάντες. Είχε φτάσει να απειλεί την Αστυνομία γιατί δεν του έστελνε περισσότερους άνδρες, έκανε συνέχεια αναφορές παντού, μέχρι και στον Εισαγγελέα του Αρειου Πάγου

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αφού σιώπησε για περίπου μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη, η οποία αρχικά διαψεύστηκε από την Αστυνομία (δεν θα το έκανε χωρίς εντολή), στη συνέχεια διέρρευσε στον Τύπο ότι αυτός έδωσε εντολή για να επανεξεταστεί η φύλαξη του Φουρθιώτη, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι η απόσυρσή της ζητήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου μόλις το πληροφορήθηκαν. 

Ο υπουργός “Προστασίας του Πολίτη”, παρότι στην πράξη παραδέχτηκε το λάθος, έστω έμμεσα,  δεν θέλησε να δώσει καμία εξήγηση στην κοινή γνώμη, ούτε να καταλογίσει ευθύνη σε κανέναν. Η κριτική που δέχθηκε δεν ήταν μόνο από την αντιπολίτευση.  Βέλη κριτικής εκτοξεύθηκαν και από πρόσωπα του φιλο κυβερνητικού χώρου, όπως από τον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανο Μάνο που κατηγόρησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αυταρχισμό και για αδιαφάνεια. 

Ο κ. Μάνος υποστήριξε ότι “Αν ο κ. Φουρθιώτης κινδύνευε, ήταν ενδεχομένως σωστό να διατεθεί αριθμός αστυνομικών για τη φύλαξή του. Αν όμως δεν κινδύνευε, ο κ. υπουργός όφειλε να μας το πει και να μας εξηγήσει  ποιος και γιατί αποφάσισε τη διάθεση αστυνομικών εκεί που δεν χρειαζόντουσαν”.

Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό άρθρο που είχε γράψει πριν από ενάμιση χρόνο με αφορμή τη δημιουργία “Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας”.  “Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, πρώην και νυν βουλευτές, επιχειρηματίες, και άλλοι εξυπηρετούνται από αστυνομικούς. Από έναν έως τέσσερις ή και περισσότερους. Με ποια κριτήρια παρέχεται αυτή η εξυπηρέτηση με δαπάνη που βαρύνει τους φορολογουμένους; Με μόνη απόφαση του υπουργού επιλέγονται οι εξυπηρετούμενοι; Πώς και με ποια κριτήρια αποφασίζεται ο αριθμός των αστυνομικών που παρέχονται στους εξυπηρετούμενους; Υπάρχει οπουδήποτε ονομαστικός κατάλογος των εξυπηρετουμένων με αστυνομικούς; Μήπως θεωρείται κρατικό απόρρητο; Μην έχοντας οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση εκτιμώ ότι χίλιοι ή περισσότεροι αστυνομικοί που πληρώνονται από τους φορολογουμένους (δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω) είναι αποσπασμένοι σε πρόσωπα με αδιαφανή κριτήρια. Αντιστοίχως, χίλιοι ή περισσότεροι αστυνομικοί λείπουν από τις υπηρεσίες της τροχαίας όπου τα φαινόμενα τροχαίας παραβατικότητας οδηγούν σε ευρωπαϊκά ρεκόρ ανθρώπινων θυμάτων.Φαινόμενα σαν αυτό που περιέγραψα με τους αποσπασμένους αστυνομικούς, για να εξαλειφθούν, δεν χρειάζονται πολυσέλιδα νομοσχέδια (μολονότι είναι και αυτά χρήσιμα), αλλά τη θέληση να απαλλαγούμε οριστικά από τη δυσώδη πολιτική πελατειοκρατία. Ελπίζω οι κ. Χρυσοχοΐδης και Γεραπετρίτης να την επιδείξουν”.

Στα εύλογα ερωτήματα που θέτει ο Στέφανος Μάνος δεν δόθηκαν οι απαντήσεις, ούτε τότε ούτε τώρα. Σύμφωνα με όσα μας είπαν οι αστυνομικοί με τους οποίους συνομιλήσαμε για το ρεπορτάζ, “οι αστυνομικοί που πληρώνονται από τους φορολογούμενους και είναι αποσπασμένοι σε πρόσωπα με αδιαφανή κριτήρια” είναι πολύ περισσότεροι από χίλιοι, όπως εκτιμά. Ισως να είναι και δέκα φορές περισσότεροι. Αλλά κανένας δεν γνωρίζει επισήμως γιατί τα στοιχεία αυτά ποτέ δεν δίνονται στην δημοσιότητα. 

Στην Πάτρα ο Στέλιος Πέτσας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίες από εμπόρους (pics & vid)

Previous article

Πόλεμος λοιμωξιολόγων – κυβέρνησης: To παρασκήνιο από τις συνεδριάσεις

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life