ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γαλλία: Σενάρια μάχης σε αστικό περιβάλλον με τη χρήση ρομπότ

0

Στις μέρες μας όλο ένα και περισσότερες χώρες στον κόσμο στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την τεχνολογία και συγκεκριμένα στην αξιοποίηση της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έτσι λοιπόν για πολλές χώρες όπως η Κίνα η ΗΠΑ η Αγγλία και η Γαλλία έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και έρευνας το κατά πόσο μπορούν τα ρομπότ να ενσωματωθούν στον στρατό και να αποτελούν μέλη μικτών ομάδων.

Η στρατιωτική σχολή EMIA της Γαλλίας πραγματοποίησε μια τέτοιου είδους έρευνα/άσκηση με σενάρια μάχης σε περιβάλλον πόλης με τη χρήση μικτών ομάδων ρομπότ και στρατιωτών. Οι ασκήσεις, που είχαν ως σκοπό να αξιολογήσουν τη “ρομποτοποίηση” του πεδίου μάχης, διήρκεσαν για δύο ημέρες και συμμετείχαν 80 μαθητές της σχολής, όλοι με επιχειρησιακή εμπειρία.

Στις ασκήσεις έγινε χρήση διαφορετικών τύπων ρομπότ σε τρία βασικά σενάρια, μία επιθετική δράση με την κατάληψη ενός δρόμου, μία αμυντική δράση τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, καθώς και μία δράση αστικής μάχης.

Τα συμπεράσματα ήταν ενδιαφέροντα, καθώς τα ρομπότ ναι μεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και επιχειρησιακή επίγνωση, επηρέασαν αρνητικά όμως το χρόνο δράσης της μονάδας, ενώ πρόβλημα ήταν και η περιορισμένη αυτονομία τους.

Είμαστε πιο ήσυχοι αν το ρομπότ κάνει την αναγνώριση. Αλλά μας παίρνει περισσότερο χρόνο να δράσουμε όταν το έχουμε. Κατά τη διάρκεια της αστικής μάχης χωρίς ρομπότ σκοτώθηκα, αλλά όχι όταν το ρομπότ έκανε την αναγνώριση. Από την άλλη πλευρά βιώσαμε την περιορισμένη αυτονομία τους, ο Spot ξέμεινε από μπαταρία στη μέση της επίθεσης.

Ανάμεσά στα ρομπότ ήταν και ο ρομποτικός σκύλος Spot της Boston Dynamics την οποία  εξαγοράστηκε από την Hyundai στις αρχές του έτους. Η χρήση του Spot συγκεκριμένα ξεσήκωσε αντιδράσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την Boston Dynamics να σπεύδει να τονίσει πως δεν είχε καμία επίγνωση της χρήσης του σε στρατιωτικές ασκήσεις και πως διατέθηκε από τον Ευρωπαίο διανομέα τους Shark Robotics, χωρίς να ειδοποιηθεί η Boston Dynamics. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία βρίσκεται προ εκπλήξεως καθώς το ίδιο είχε συμβεί όταν μία γκαλερί τέχνης στις ΗΠΑ, η οποία είχε βάλει στον Spot ένα όπλο paintball

Και τότε όπως και τώρα η Boston Dynamics καταδίκασε το project

Το μάθαμε μαζί με εσάς. Δεν έχουμε καταλάβει το σκοπό αυτής της ανάπτυξης. Νομίζουμε πως η στρατιωτική χρήση, στο βαθμό που χρησιμοποιείται η ρομποτική για να προστατεύσει τους ανθρώπους, είναι μία απόλυτα δικαιολογημένη χρήση της τεχνολογίας. Όσον αφορά αυτό το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση, είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουμε καλύτερα για να διαπιστώσουμε αν χρησιμοποιείται για να βλάψει ανθρώπους ή όχι. – Michael Perry, Αντιπρόεδρος business development, Boston Dynamics

Παρά την παγκόσμια ανησυχία για τον ανεξέλεγκτο ρομποτικό πόλεμο, στρατιωτικοί σε όλο τον κόσμο ωθούν όλο και περισσότερα ρομπότ στο πεδίο της μάχης με σκοπό να μπορούν να τραβούν την σκανδάλη, όπως είχε πει και ο στρατηγός Sir Nick Carter επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνέντευξη στο Sky News

Ρομποτικά τετραπλάσια όμοια με το Spot που κατασκευάστηκε από την αντίπαλη εταιρεία Ghost Robotics δοκιμάζονται επί του παρόντος από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ως αντικαταστάσεις για κάμερες στατικής παρακολούθησης. Εάν τα ρομπότ αποδειχθούν αξιόπιστα ως CCTV περιαγωγής, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν αυτές οι δυνατότητες εισαχθούν σε ενεργές ζώνες μάχης.

8eCUgvCwsa

Αναστολή λειτουργίας του ΚΕΠ Κιάτου λόγω covid

Previous article

28 κρούσματα η Κορινθία, 3228 πανελλαδικά – 73 οι νεκροί, νέο ρεκόρ σε διασωληνώσεις (776)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.