ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Συνάντηση Νανόπουλου με επιχειρηματίες για το φυσικό αέριο – Οι πρώτες ενστάσεις

0

Η έλευση του φυσικού αερίου στην Κόρινθο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης – συζήτησης που είχε ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος με εκπροσώπους της εταιρίας HENGAS, που έχει αναλάβει το έργο εξασφαλίζοντας ήδη τις άδειες διανομής, επιχειρηματίες της Κορίνθου από τις επιχειρήσεις CROWN HELLAS και ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ, αλλά και φορείς όπως το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. 

Η συνάντηση είχε διερευνητικό σκοπό προκειμένου να καταγραφεί το ενδιαφέρον περί της χρήσης του φυσικού αερίου από μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ιδρύματα όπως είναι το νοσοκομείο. Το έργο, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και οι ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη Μαΐου.

Υπενθυμίζουμε πως ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος στήριξε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα του φυσικού αερίου εξασφαλίζοντας αρχικά την προφορική δέσμευση του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και κατόπιν προχωρώντας στην συνεργασία με την εταιρία για την σύνδεση με το φυσικό αέριο των επιχειρήσεων, των δημοτικών κτιρίων και των νοικοκυριών, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, έχει ξεκινήσει και διατυπώνεται ένας κύκλος ενστάσεων γύρω από την χρησιμότητα του φυσικού αερίου.

Σε άρθρο του ο κ. Βλάσης Οικονόμου (Διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής και Κλιματικής Πολιτικής), αναφέρει πως «το φυσικό αέριο για τη θέρμανση κτιρίων φαίνεται να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από τους νέους Ευρωπαϊκούς κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους. Στην Ελλάδα ακόμα θεωρούμε ότι θα προσφέρει λύση, όταν τελικά η διάρκεια ζωής του θα μικραίνει και οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να πληρώσουν τελικά πολύ ακριβότερα τη μετάβαση μετά το 2030.
Οι περιφέρειες και οι Δήμοι που θέλουν να φέρουν φυσικό αέριο στη θέρμανση κτιρίων, ρισκάρουν να αποκοπουν από πολλές Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις με βάση και τους νέους στόχους του Συμφώνου των Δημάρχων. Η τιμή του CO2 μέσα σε μια εβδομάδα αύξησε παντού το κόστος και οι τάσεις θα είναι μόνο ανοδικές εφεξής για τα ορυκτά καύσιμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια (που η Ελλάδα μαστίζεται) είναι μόνο με ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων (όχι με ορυκτά καύσιμα)…», αναφέρει ο κ. Οικονόμου και καταθέτει ορισμένα ερωτήματα.

«Μήπως θα έπρεπε οι αποφάσεις του 2000 να αναθεωρηθούν το 2021; Μήπως αντί να προβούμε σε lock-in καταστάσεις, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις για έλεγχο της ζήτησης με ενεργειακή εξοικονόμηση και αναβαθμίσεις κτιρίων; Μπορούν οι περιφέρειες και οι Δήμοι να μας δώσουν τα σχέδια βιωσιμότητας του εγχειρήματος (ή έστω οικονομικές μελέτες) πριν “εγκλωβίσουν” τους κατοίκους τους σε τέτοιες παλαιές τεχνολογίες;

Από πλευράς μας, με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ετοιμάζουμε αναλυτική μελέτη σχετικά με τη βιωσιμότητα του φυσικού αερίου στη θέρμανση στην Πελοπόννησο στα πλαίσια των νέων ευρωπαϊκών στόχων. Θα ήταν χρήσιμο να συζητηθούν τα θέματα αυτά που θα μας δεσμεύσουν για τα επόμενα δέκα χρόνια σε τοπικά και περιφερειακά συμβούλια…».

Υπόθεση Colonial: H εταιρεία φέρεται να πλήρωσε τους χάκερ του αγωγού βενζίνης

Previous article

Πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ από την Ιταλία στην Google

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.