ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Υπόθεση Colonial: H εταιρεία φέρεται να πλήρωσε τους χάκερ του αγωγού βενζίνης

0

Τα πάνω κάτω στην υπόθεση της κυβερνοεπίθεσης κατά της Colonial Pipeline, που έχει «γονατίσει» εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα την αγορά καυσίμων των ΗΠΑ, φέρνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία πλήρωσε… παχυλά λύτρα ύψους περίπου 5 εκατ. δολαρίων στους χάκερς, την περασμένη Παρασκευή.

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων τις προηγούμενες ημέρες, η κορυφαία εταιρεία αγωγών στις ΗΠΑ είχε  εμφανιστεί να δηλώνει πως δεν προτίθεται να πληρώσει λύτρα και πως «έκλεισε» το δίκτυο της, όταν αντιλήφθηκε την κυβερνοεπίθεση ransomware.

Το δημοσίευμα του Bloomberg ανατρέπει την εικόνα αυτή υποστηρίζοντας πως η εταιρεία πλήρωσε τα λύτρα και μάλιστα σε κρυπτονόμισμα, μόλις λίγες ώρες μετά την επίθεση. Από την πλευρά τους οι χάκερς, μόλις έλαβαν την πληρωμή παρείχαν στην εταιρεία το λογισμικό αποκρυπτογράφησης, ώστε να μπορέσει να επαναφέρει σε λειτουργία το δίκτυο της. Όμως, η διαδικασία επαναφοράς ήταν πολύ αργή, με αποτέλεσμα η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί με backup συστήματα, έως ότου καταφέρει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του δικτύου. Τελικά μόλις σήμερα κατάφερε να ξεκινήσει να λειτουργεί μέρους του δικτύου της και το βασικό αγωγό προς τις ανατολικές ακτές της χώρας και αφού, επί μέρες, η αγορά καυσίμων της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση πανικού!

Η επίθεση έχει αποδοθεί από το FBI στην ομάδα DarkSide, που ειδικεύεται σε κυβερνοεπιθέσεις με λύτρα και η οποία φέρεται να εδρεύει στη Ρωσία ή ευρύτερα την ανατολική Ευρώπη. Σε τέτοιες περιπτώσεις το FBI συμβουλεύει τις επιχειρήσεις να αποφύγουν την καταβολή των λύτρων θεωρώντας πως δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι χάκερς θα «ξεκλειδώσουν» τα αρχεία.

Πάντως, η.. μπίζνα των κυβερνοεπιθέσεων για την απαίτηση λύτρων ανθεί κυριολεκτικά. Σύμφωνα με αμερικανική έκθεση τέτοιου είδους επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 311% μόνο πέρυσι, με τα λύτρα να ανέρχονται στα 350 εκατ. δολάρια, τα οποία πάντα καταβάλλονται σε κρυπτονόμισμα.

Πηγή: OT.gr

8eCUgvCwsa

Αλλαγές στο WhatsApp από το Σάββατο θα μοιράζεται πληροφορίες χρηστών με το Facebook.

Previous article

Συνάντηση Νανόπουλου με επιχειρηματίες για το φυσικό αέριο – Οι πρώτες ενστάσεις

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.