ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ταξίδι» στα μυστικά της ελληνικής φαρμακευτικής ιστορίας

0

Τη δυνατότητα να «ταξιδέψει» με ένα κλικ στα μυστικά της ελληνικής φαρμακευτικής ιστορίας δίνει στους χρήστες της η νέα ιστοσελίδα του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, του μοναδικού που υπάρχει στην Ελλάδα και ήδη έχει συμπληρώσει 14 χρόνια λειτουργίας.

Πληκτρολογώντας το www.hepham.gr, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε έναν κόσμο μαγικό, που τους μυεί στην ιστορία της Φαρμακευτικής μέσα από περισσότερα από 3.300 σπάνια αντικείμενα και κειμήλια.

Μοναδικές φωτογραφίες από φαρμακευτικά έπιπλα, βιβλία συνταγών, επιστολόχαρτα φαρμακείων και φιαλίδια με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, που χρονολογούνται από το 1900 κι ακόμη παλαιότερα, δίνουν στους επισκέπτες της ιστοσελίδας την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο παρελθόν, τότε που το φαρμακείο αποτελούσε σημαντικό τόπο συνάντησης των ανώτερων αρχών των κωμοπόλεων και όπου εκτός από την παρασκευή φαρμάκων γίνονταν και εξετάσεις αίματος, καρδιάς, ακόμη και ακτινογραφίες.

Μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα φαρμακείο πολεμικού πλοίου από τις αρχές του 1800, βιβλία φαρμακευτικής από την εποχή του Όθωνα και χειρόγραφα επιστολόχαρτων από διάφορα φαρμακεία, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με σπάνιες πληροφορίες, οι οποίες δίνουν το στίγμα της εκάστοτε εποχής.

Ιστορικής αξίας είναι και τα επιβλητικά φαρμακευτικά έπιπλα που φιλοξενούνται στο Μουσείο και αποτυπώνονται στο φωτογραφικό υλικό της ιστοσελίδας του Μουσείου. Προέρχονται από το φαρμακείο «Η Έλαφος» του Ζαφειρίου Σφύρα στον Βόλο, το οποίο διέθετε μία περίτεχνη κρυστάλλινη βιτρίνα σχεδιασμένη στο Παρίσι και κατασκευασμένη το 1889 στη Βιέννη. Ξεχωρίζει, επίσης, μία μεγάλη σύνθεση με δρύινες βιτρίνες, κατασκευασμένη στη Βιέννη, με ύψος 4,90 μέτρα και πλάτος 6,40. Ύστερα από πολλά χρόνια, το φαρμακείο και τα έπιπλα κατέληξαν στον φαρμακοποιό Δημήτρη Πάνου, του οποίου ο γιος, Μιχαήλ, τα δώρισε στο μουσείο.

Μεταξύ άλλων, στην ενότητα «Επικοινωνία» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά οποιαδήποτε ερώτηση ή να ζητούν όποια πληροφορία θέλουν σχετικά με το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο.

Επίσης στην ενότητα «Επισκέψεις», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονικό αίτημα με τα στοιχεία τους για επίσκεψη στο Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας). Είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι και η είσοδος είναι δωρεάν.

Σε περίπτωση οργανωμένων ομαδικών επισκέψεων, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του και άλλες ημέρες και ώρες, έπειτα από συνεννόηση και με δωρεάν ξενάγηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν και στα τηλέφωνα 2310 471776 και 6942985099.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κρούσματα της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ στην Κόρινθο – Συναγερμός από ΕΟΔΥ!

Previous article

Γιατί ανάβουμε τις φωτιές του Άη Γιάννη το θερινό ηλιοστάσιο- Η μεγάλη γιορτή του Ήλιου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.