ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Σε κλοιό κορωνοϊού η χώρα -Οι εκτιμήσεις για εκτόξευση κρουσμάτων, το 4ο κύμα, τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι

0

Η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα εντείνει την ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, λόγω της και της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα η οποία αναμένεται να επικρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Χθες για μία ακόμα φορά στη χώρα μας ανακοινώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, και συγκεκριμένα 1.465 νέες μολύνσεις, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 5 και οι διασωληνωμένοι σε 142. Οι ειδικοί, υπό τον φόβο ενός νέου, τέταρτου κύματος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνουν έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς προειδοποιώντας ότι μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, θα οδηγήσει και σε αύξηση των νοσηλειών.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες άλλωστε παρατηρείται μία μικρή αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία κυρίως σε Αττική και Κρήτη, τις δύο περιοχές δηλαδή που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:

Στις 28 Ιουνίου καταγράφηκαν 33 εισαγωγές και 62 εξιτήρια
Στις 2 Ιουλίου καταγράφηκαν 45 εισαγωγές και 63 εξιτήρια.
Στις 4 Ιουλίου καταγράφηκαν 59 εισαγωγές και 15 εξιτήρια.
Στις 7 Ιουλίου καταγράφηκαν 68 εισαγωγές και 60 εξιτήρια.
Στις 9 Ιουλίου καταγράφηκαν 68 εισαγωγές και 53 εξιτήρια.
Όπως σημειώνεται στα στοιχειά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα που διαγνώστηκαν αυτή την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι νοσηλείες και να φτάσουν ακόμη και τις 400 ή 500. Εξήγησε ότι για να αποτιμηθεί ότι η νέα αύξηση των κρουσμάτων «δεν βγάζει νοσηλείες» θα πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες.

Από την πλευρά του ωστόσο ο Αθανάσιος Τσακρής αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού καθώς ανεβαίνει το επιδημικό κύμα στη χώρα μας.

Εξήγησε ότι τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ όπου ήδη επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι καθησυχαστικά και πως και αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη.

Έφερε ως παράδειγμα τα νότια προάστια όπου παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες.

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει τόσο τους επιστήμονες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός των νοσηλειών, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι δείκτες θα είναι αισθητά μικρότεροι από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ως συνάρτηση των εμβολιασμών ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τον κορωνοϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. Οι κορωνοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού.

Κληθείς να σχολιάσει τις εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο κορωνοϊός έχει αποδείξει σε διεθνές επίπεδο ότι «συνέχεια μας κοροϊδεύει» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.

Εφιαλτικό σενάριο για 18.000 κρούσματα κορωνοϊού
Οι «εφιαλτικές» προβλέψεις αφορούν στα όσα δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη ο οποίος διευκρίνισε ότι θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως τον Οκτώβριο, μόνο εάν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, με επιτάχυνση εμβολιασμών.

«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ.

Εφορία: Σε 60 δόσεις τα κορονοχρέη – Δεύτερη ευκαιρία για την πάγια ρύθμιση

Previous article

Rapid Test COVID- 19 σε Αγίους Θεοδώρους & Λουτράκι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.