ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σοβαρό ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, εξέλιξη με προοπτική… “GAME CHANGER”

0

Μια εξαιρετικά σημαντική δυνητικά εξέλιξη για την προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, αλλά και για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού καταγράφεται τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές, η κυβέρνηση έχει παραλάβει σε ανώτατο -αν και άτυπο- επίπεδο, επιστολή καταρχήν εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον προέρχεται από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και συγκεκριμένα από επενδυτικό κεφάλαιο (fund) της χώρας – στρατηγικής συμμάχου της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σχεδόν ως φυσικό επακόλουθο μετά τις συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων ετών για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Έχοντας –έστω και με την χαρακτηριστική ελληνική καθυστέρηση– οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών συνειδητοποιήσει την κοινότητα -στο όριο της ταυτότητας ενίοτε- γεωπολιτικών συμφερόντων των δυο χωρών, οι σχέσεις βαίνουν από το καλό στο καλύτερο.

Τονίζεται ξανά ότι η προσέγγιση είναι διερευνητική, αλλά από κυβερνητικούς παράγοντες που τελούν σε γνώση της εξέλιξης, κρίνεται ως πολύ σοβαρή και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί. Ένα από τα ζητήματα που εγείρονται στην επιστολή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η επιβεβαίωση των δόσεων αποπληρωμής των δυσθεώρητων χρεών που έχει συσσωρεύσει το ναυπηγείο.

Επίσης, στην επιστολή φέρεται να διερευνάται η δυνατότητα “κουρέματος” αυτών των οφειλών προς το Δημόσιο (σ.σ. ανέρχονται σε ποσό περί το μισό δισ. ευρώ), ώστε να καταστούν διαχειρίσιμα στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου και μακροχρόνιου επιχειρηματικού σχεδίου (business plan).

Αν και η είδηση σταματά κάπου εδώ, εν αναμονή της επιβεβαίωσης από κυβερνητικές πηγές και έχοντας κατά νου τη “μεγάλη εικόνα“, δηλαδή τη σύνδεση που έχει επιχειρηθεί από κυβερνητικής πλευράς του θέματος των ναυπηγείων με το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, μπορούν να καταγραφούν κάποιες αρχικές σκέψεις και ερωτήματα που λογικά θα απασχολήσουν προσεχώς.

Η κοινότητα της απειλής που συνιστά και για τις δυο πλευρές η συμπεριφορά της Τουρκίας, δίνει δυνατότητες πρωτοφανούς εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική προσέγγιση θα αποδείξει ότι η χώρα έχει διδαχθεί από τα σφάλματα του παρελθόντος.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των νέων φρεγατών, μένει να αποδειχθεί εάν η Ελευσίνα θα είναι το Ναυπηγείο που θα ναυπηγήσει τη φρεγάτα που θα επιλεγεί για τον ελληνικό Στόλο και ενδεχομένως και άλλα πλοία διότι οι ανάγκες μετά από την υπερδεκαετή εγκατάλειψη είναι πολύ μεγάλες και επ’ ουδενί δεν εξαντλούνται στη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών.

Στο σκεπτικό αυτό συνηγορεί και το ότι η ανάληψη της ευθύνης του Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, έχει γίνει με επιχειρηματικό σχέδιο που δεν περιλαμβάνει συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο εκ της φύσεώς του είναι εξαιρετικά εξειδικευμένο και εμπεριέχει ρίσκα που μπορούν να απειλήσουν ανά πάσα στιγμή την κερδοφορία αυτής της δραστηριότητας.

Η διαφαινόμενη εκ νέου εμπλοκή των ΗΑΕ θυμίζει και μια πρόταση που είχε κατατεθεί στην ελληνική πλευρά στα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, το να χρηματοδοτηθεί η ναυπήγηση πλοίων μέσω της αγοράς πολυετών ελληνικών ομολόγων, την εποχή μάλιστα που η χώρα εθεωρείτο αφερέγγυα. Οι δυνατότητες όμως έμμεσης χρηματοδότησης ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων μιας σοβαρής Ελλάδας είναι πολλές και πολυποίκιλες…

Μπορεί καθένας να αναλογιστεί τι θα είχε συμβεί εάν η Ελλάδα είχε επιδείξει τόλμη και κατανοούσε αυτό που κατανοούσαν τα ΗΑΕ που προσέγγιζαν την κατάσταση με γεωστρατηγική ματιά. Το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα είχε περιέλθει στο σημερινό αδιέξοδο.

Τα ΗΑΕ αντιμετώιζαν οικονομική κρίση ως ένα πρόβλημα προς αντιμετώπιση, όχι το τέλος του κόσμου, γνωρίζοντας ότι οι χώρες ακόμα κι όταν χρεοκοπούν δεν εγκαταλείπουν την άμυνα στην τύχη της, ιδίως όταν αντιμετωπίζουν το είδος των απειλών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ούτε εκχωρούν το τελικό “πράσινο φως” για αποφάσεις που άπτονται της ίδιας τους της κυριαρχίας σε τρίτους, ακόμα κι αν είναι οι δανειστές τους.

Μένει να αποδειχθεί το πως θα χειριστεί την κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση. Παραμένουμε αισιόδοξοι, ότι τα λάθη του παρελθόντος θα αποτελέσουν διδάγματα που θα οδηγήσουν στη μη επανάληψή τους, με πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελλάδα.

Δευτέρα 19 Ιουλίου, 9.00μμ Παραλία Καλάμια οι FINAL ACT

Previous article

Σοκαρισμένη η Κορινθία και όλη η Ελλάδα – Ομολόγησε ο 30χρονος – Άφησε αβοήθητη την Γαρυφαλλιά να ξεψυχήσει

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.