Ξεκίνησαν από σήμερα οι αναστολές εργασίας των υγειονομικών που εργάζονται σε δομές υγείας και περίθαλψης ηλικιωμένων. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε αυτή την φάση (16-31 Αυγούστου) οι αναστολές ΔΕΝ αφορούν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, καθώς για αυτούς υπάρχει ακόμα περιθώριο μέχρι τις 31 Αυγούστου να εμβολιαστούν ή να κλείσουν ραντεβού.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τί συμβαίνει στο νοσοκομείο Κορίνθου. Με ασφάλεια μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για το ιατρικό προσωπικό, όπου, όπως μας μετέφερε επίσημα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας Χρυσοβαλάντης Μέλλος, από τους 142 γιατρούς του νοσοκομείου έχουν εμβολιαστεί (ή έχουν νοσήσει) οι 132. Από τους υπόλοιπους 10 θεωρείται πιθανό να εμβολιαστούν οι περισσότεροι μέχρι το τέλος του μήνα και ίσως μόνο 2-3 να επιμείνουν.
Για τις περιπτώσεις αυτές έχει συσταθεί μία τριμελής επιτροπή, η οποία αξιολογεί τις αρνήσεις, δηλαδή αν αυτές οφείλονται σε ιατρικά προβλήματα του αρνητή, ή είναι προσχηματικές. Αν υπάρχει όντως ιατρικό πρόβλημα, τότε δεν επιμένουν στον εμβολιασμό. Αν δεν υπάρχει, ο υγειονομικός οφείλει να εμβολιαστεί, αλλιώς τίθεται σε αναστολή εργασίας.
Αντίθετα θολή είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς και τους διοικητικούς. Ανεπιβεβαίωτες (τουλάχιστον επισήμως) πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το korinthia.net.gr από δύο ανεξάρτητες και αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για ποσοστό κοντά στο 40% του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, που δεν έχει και δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρης Καρπούζης, ο οποίος είναι σε άδεια αυτές τις μέρες, διέψευσε ότι αυτό είναι το ποσοστό και μας παρέπεμψε άμα τη επιστροφή του.
Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια στενεύουν και φαίνεται ότι αναπτύσσεται ένα μπρα ντε φερ μεταξύ υγειονομικών και κυβέρνησης. Από την μια μεριά η κυβέρνηση θεωρεί πως η απειλή της αναστολής και της στέρησης εισοδήματος θα αναγκάσει τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν. Από την άλλη μεριά, όμως, και οι υγειονομικοί ξέρουν πως το να αδειάσουν τα νοσοκομεία από το έμπειρο προσωπικό τους, που έχει φάει την κρίση με το κουτάλι, ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών του τέταρτου κύματος της πανδημίας, είναι ένας κίνδυνος με απρόβλεπτες διαστάσεις, που μπορεί να τινάξει όλο το ΕΣΥ στον αέρα. Ούτε είναι εύκολο να αναπληρωθούν χιλιάδες υγειονομικοί, σε όλη την Ελλάδα, που να καλύπτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές εμπειρίας, να μπουν σε μια δύσκολη διαδικασία για λίγες εβδομάδες ή για λίγους μήνες και να είναι και εμβολιασμένοι.
Αυτή θα είναι μια δύσκολη εξίσωση.
Comments