Style

Το αιχμηρό σχόλιο για την παραλία Ήντεν (Μικρή Βενετία) στην Κόρινθο

0

Η περιοχή Ήντεν στην Κόρινθο, δίπλα στην Ιερατική, με την περίφημη παραλία που αποκαλείται “Μικρή Βενετία” (και θυμίζει έντονα την ομώνυμη παραλία της Μυκόνου) είναι ένα από τα πιο όμορφα “κρυφά” σημεία της πόλης. Ένα μέρος που για χρόνια ταλαιπωρήθηκε πολύ και ήταν εγκαταλελειμμένο σε βαθμό που τα σπίτια που βρίσκονταν πάνω στην παραλία, να κινδύνευαν να καταρρεύσουν από την διάβρωση της -παραδομένης στον μαΐστρο- ακτογραμμής.

Πριν απο μερικά χρόνια (Ιούλιος 2018) η προηγούμενη περιφερειακή αρχή πήρε -και πολύ ορθά- την απόφαση να αναπλάσει την μικρή αυτή παραλία, τόσο για λόγους αισθητικής, όσο και για λόγους ουσίας, αφού όπως είπαμε τα σπίτια κινδύνευαν. Το έργο ονομάστηκε «Αντιμετώπιση βλαβών από διάβρωση ακτών στην περιοχή Ιντεν στην Κόρινθο” και είχε Π/Υ 150.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πάντως πως ό,τι αφορά το έργο (Τεχνική Περιγραφή, Διακήρυξη, Προϋπολογισμός) έχει πια αποσυρθεί από την επίσημη σελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όμως, φαίνεται πως το τελικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον από άποψη αισθητικής, δεν ήταν το αναμενόμενο. Ο αρχιτέκτονας Βασίλης Αυλωνίτης με μια ανάρτησή του ανέδειξε την “αρπακολλατζίδικη” νοοτροπία με την οποία έγινε το έργο, και για το τελικό αποτέλεσμα που δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, μια αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Μόνο κέρδος (αν και μένει να αποδειχτεί και αυτό) η καλύτερη προστασία των σπιτιών της περιοχής.

Γράφει ο Βασίλης Αυλωνίτης

Παραλία Ήντεν. Πέρασα προ ημερών από εκεί για να δω, τελειωμένο επί τέλους, το έργο διαμόρφωσης της μικρής αυτής παραλίας. Πήγα έχοντας στο μυαλό μου τις δεκαετίες αγώνων που οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν για να σώσουν τις περιουσίες τους και να φτιάξουν ένα πρότυπο παρέμβασης, που θα ισορροπούσε ανάμεσα στην διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος (παραλία) και τις βλάβες από την θάλασσα και τον βοριά. Είχα δει και ήξερα τις προτάσεις των κατοίκων στην τότε Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με σχεδιασμούς του αρχιτέκτονα κ. Λιλλή με διαμορφώσεις για πεζούς (παγκάκια) αλλά και κολυμβητές, με γλίστρες και δέστρες για μικρά βαρκάκια αλλά και πράσινο (αλμιρίκια ως επί το πλείστον). Ελπίδες αλλά και όνειρα και υποσχέσεις, υποσχέσεις, ατέλειωτες υποσχέσεις. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε, είπα.

Αυτό που αντίκρισα ήταν ένα σοκ! Τρία μίζερα σκαλοπατάκια από την στεριά προς την θάλασσα, ευθύγραμμα, σε σχεδιασμό πρωτοετούς φοιτητού χωρίς καμία διαμόρφωση. Ο μινιμαλισμός της παρέμβασης, ίσα ίσα για να καλύψουμε τις ανάγκες. Ένα όραμα που υπήρχε από την πλευρά των κατοίκων, όχι όμως και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που απλά τσιμεντώθηκε. Κρίμα!

Πόσο ευχαριστημένοι μπορεί να είναι οι κάτοικοι (αλλά και δημότες μην το ξεχνάμε αυτό); Πόσο ευχαριστημένοι μπορεί να είναι, αυτοί, εκεί στην Ιερατική; Ευτυχώς που δεν έκοψαν και κορδέλα…”.

Ο κ. Αυλωνίτης πάει ένα βήμα παραπέρα και μεταφέρει την εικόνα και την εμπειρία από μία αντίστοιχη (σχετικά) ανάπλαση στον Φλοίσβο.

Παραλία Ήντεν, συνέχεια. Είναι πραγματικά λυπηρό για την για πολλούς Μικρή Βενετία της Κορίνθου (άτυπη ονομασία) να έχει χάσει την ευκαιρία ανάδειξης της και θετικής συνεισφοράς στην αισθητική ποιότητα της πόλης σαν ένα νέο Hot Spot.
Και είναι απορίας άξιο το πώς οι αρχές της πόλης δεν συνεργάστηκαν από κοινού σε ένα τόσα υποσχόμενο παραλιακό κομμάτι της πόλης, δυο βήματα μακριά από τα γραφεία τους. Ίσως αυτή η ασχήμια της μιζέριας να μην γινόταν και στην θέση της να είχαμε διαμορφώσεις όπως στην φωτογραφία από την Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Και αυτό όπως βλέπετε τρία σκαλοπάτια έχει.

Αλλά τι σκαλοπάτια!

1936: Το τυροκομείο Λέγγα στην Στυμφαλία

Previous article

40 χρόνια Κορινθιακό Θέατρο ¨Βασίλης Ρώτας¨ 13 – 19 Σεπτεμβρίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Style