ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δέδες γράφει για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας

0

Το έργο της πρότυπης αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας βράβευσε η Europa Nostra. Tη βράβευση γνωστοποίησε δημοσιεύοντας και τις σχετικές φωτογραφίες, αλλά και ένα μικρό ιστορικό ο πρώην Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες.

«Το Σάββατο 02 Οκτωβρίου 2021η Europa Nostra βράβευσε το έργο της πρότυπης αποκατάστασης του Γεφυριού της Πλάκας», γράφει ο Γιώργος Δέδες. «Η διεθνής βράβευση αποτελεί δικαίωση για όλους όσοι εμπνευστήκαμε, εργαστήκαμε και υλοποιήσαμε αυτό το πρωτοπόρο έργο. Οι επιστήμονες, οι τεχνικοί και οι τεχνίτες, μετέτρεψαν την καταστροφή σε ελπίδα. Τα συντρίμμια σε υλικά της αποκατάστασης.

Το Φεβρουάριο του 2015 η καταρρακτώδης βροχόπτωση και ο ορμητικός Άραχθος ποταμός έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στο θρυλικό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο Γεφύρι των Βαλκανίων. Η κατάρρευση του ιστορικού μνημείου είχε προκαλέσει έντονη συγκίνηση στο Πανελλήνιο, ενώ καθολικό υπήρξε το αίτημα της αποκατάστασης και αναστήλωσής του.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε ότι η Γέφυρα θα σταθεί και πάλι όρθια. Ξεκίνησε αμέσως μια μεγάλη προσπάθεια για ένα έργο μοναδικό, εξαιρετικά απαιτητικό και περίπλοκο, με μεγάλες ιδιαιτερότητες, δυσκολίες και πολυπλοκότητα. Πυλώνας στην όλη προσπάθεια, η επιστημονική κοινότητα της χώρας και ιδιαίτερα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μαζί τους, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

Μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου με 5.000.000 €, την ολοκλήρωση των σύνθετων και ειδικών απαιτούμενων μελετώνκαι των προπαρασκευαστικών διαδικασιών, το Γεφύρι της Πλάκας ξεκίνησε να αναστηλώνεται το Σεπτέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του 2019.

Σήμερα, η Γέφυρα της Πλάκας στέκεται ξανά όρθια!».

Λουτράκι: Φιλοτελική έκθεση με θέμα “200 χρόνια του Ελληνικού Έθνους Κράτους μέσα από τα γραμματόσημα των ΕΛ.ΤΑ.”

Previous article

Δωρεάν ΤΕΣΤ Ανίχνευσης Κορονοϊού στο ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.