Life

Προσομοίωση: Πώς θα γίνουν Θεσσαλονίκη και Πειραιάς αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας, λόγω κλιματικής αλλαγής (VIDEO)

0

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η άνοδος της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και εκατομμύρια άνθρωποι -κυρίως σε παράκτιες πόλεις- κινδυνεύουν με κατακλυσμό.

Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται  γρήγορα με αποτέλεσμα ιστορική ξηρασία, θανατηφόρες πλημμύρες και ασυνήθιστα γεγονότα τήξης στην Αρκτική. Προκαλεί επίσης σταθερή άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες θα συνεχιστεί για δεκαετίες.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Πειραιά και η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

Μια νέα μελέτη από την Climate Central, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα, δείχνει ότι περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις – μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς αλλά και η Θεσσαλονίκη – θα πρέπει να εφαρμόσουν «πρωτοφανή» μέτρα προσαρμογής για να αποτρέψουν την άνοδο της στάθμης του νερού να τις καταπιεί.

Η ανάλυση, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου Princeton και του Potsdam Institute for Climate Impact Research στη Γερμανία, κατέληξε σε εντυπωσιακές οπτικές αντιθέσεις μεταξύ του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και του υποβρύχιου μέλλοντός μας, εάν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας δεν πρέπει να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, ανέφεραν τον Αύγουστο πως ο κόσμος είναι ήδη περίπου 1,2 βαθμούς θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να παραμείνει κάτω από 1,5 βαθμούς λένε – ένα κρίσιμο όριο για την αποφυγή των πιο σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Αλλά ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αρχίζουν να μειώνονται σήμερα και φτάσουν στο καθαρό μηδέν έως το 2050, η παγκόσμια θερμοκρασία θα εξακολουθεί να κορυφώνεται πάνω από το όριο των 1,5 βαθμών, προτού πέσει.

Σε λιγότερα αισιόδοξα σενάρια, όπου οι εκπομπές συνεχίζουν να ανεβαίνουν μετά το 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να φτάσει τους 3 βαθμούς ήδη από τη δεκαετία του 2060 ή το 2070 και η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να αυξάνεται για δεκαετίες προτού φτάσει στα επίπεδα αιχμής.

«Οι σημερινές επιλογές θα ορίσουν το μονοπάτι το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας στο Climate Central και κύριος συγγραφέας της έκθεσης.

Εάν η θερμοκρασία ανέβει κατά 3 βαθμούς, 600 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε κατακλυσμό
Οι ερευνητές του Climate Central χρησιμοποίησαν δεδομένα της παγκόσμιας ανύψωσης της θάλασσας και πληθυσμού για να αναλύσουν μέρη του κόσμου που θα είναι πιο ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα οποία τείνουν να βρίσκονται στην περιοχή  της Ασίας και του Ειρηνικού.

Τα μικρά νησιωτικά έθνη κινδυνεύουν από «σχεδόν ολική απώλεια» γης, αναφέρει η έκθεση, και 8 από τις 10 κορυφαίες περιοχές που εκτίθενται σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας βρίσκονται στην Ασία, με περίπου 600 εκατομμύρια κατοίκους, να εκτίθενται σε κατακλυσμό υπό το σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Climate Central, η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία βρίσκονται στις πέντε πρώτες χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μακροπρόθεσμη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται επίσης για χώρες που έχουν προσθέσει επιπλέον καύση άνθρακα τα τελευταία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι σχεδόν το 605 του υπολειπόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη και το 90% των αποθεμάτων άνθρακα πρέπει να  παραμείνει στο έδαφος έως το 2050 για να υπάρξουν περισσότερες πιθανότητες να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η μελέτη, πρέπει να φτάσουν στην αιχμή της παραγωγής ορυκτών καυσίμων τώρα ή μέσα στην επόμενη δεκαετία για να αποφύγουν το κρίσιμο αυτό όριο του κλίματος.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, η Κίνα δεσμεύτηκε για το κλίμα ως μία από τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο: η χώρα δεν θα κατασκευάσει πλέον κανένα νέο έργο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας μια στροφή στην πολιτική γύρω από την εκτεταμένη ζώνη της και Πρωτοβουλία οδικών υποδομών, η οποία είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τις πρωτοβουλίες άνθρακα.

Εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου, η Climate Central αναφέρει ότι περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα θα ζουν σε στεριά που προβλέπεται να είναι κάτω από τα όρια της παλίρροιας έως το 2100, με 200 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν να πνιγούν από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Σοκάρουν οι εικόνες από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη
Όσο για την Ελλάδα, όπως μπορεί να δει κανείς στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Climate Central, δείχνει την περιοχή του Αγίου Νικολάου στο Πειραιά καθώς και την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, να έχουν πλημμυρίσει από νερό.

Δραματική η εικόνα της πλατείας Αριστοτέλους
H πλατεία Αριστοτέλους σήμερα (αριστερά) και στο μέλλον (δεξιά)

Αναταραχή μετά την αποχώρηση της Φώφης από την κούρσα ηγεσίας -Τι θα γίνει με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Previous article

8η Συνεδρίαση Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβούλιου Πελοποννήσου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life