ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προχωρά το έργο κατασκευής δικτύου για το φυσικό αέριο σε Κόρινθο και Τρίπολη

0

Εγκρίθηκε από την επιτροπή παρακολούθησης του ΕΣΠΑ το χρηματοδοτικό σχέδιο για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στους δήμους Τρίπολης και Κορίνθου. Πλέον η επόμενη ενέργεια είναι η έκδοση της σχετικής πρόσκλησης απο το ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία»), προκειμένου να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ οι καταναλωτές απαλλάσσονται από τα τέλη σύνδεσης.

Παράλληλα οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης πέρα από τα μηδενικά τέλη σύνδεσης θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα συστήματα θέρμανσης με νέα φυσικού αερίου με επιδότηση 100%. Η εταιρεία HENGAS, που έχει αναλάβει την κατασκευή των δικτύων στην περιοχή, αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του φθινοπώρου θα μπορεί να τροφοδοτηθεί με αέριο σημαντικό μέρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Μεγαλόπολης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, έχουν κατασκευαστεί 1,8 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης, 6 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης και 250 παροχές για την τροφοδότηση 500 τελικών καταναλωτών.

Προσθέτει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση πρόσκλησης στο ΕΣΠΑ για την επιδότηση του κόστους αντικατάστασης των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης και κατασκευής των εσωτερικών εγκαταστάσεων που προβλεπόταν στις πρόνοιες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης στη Μεγαλόπολη. Μέσω της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές που θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Ο σχεδιασμός της HENGAS προβλέπει την κάλυψη του 100% της πόλης της Μεγαλόπολης από το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της HENGAS, για την Τρίπολη, την Κόρινθο και τη Μεγαλόπολη φθάνει στα 30 εκατ. ευρώ. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εκκινήσει η κατασκευή του δικτύου διανομής στην Τρίπολη, ενώ ολοκληρώνονται οι τελευταίες διεργασίες για να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί και για την πόλη της Κορίνθου.

Το δημοτικό συμβούλιο της 18 Οκτωβρίου 2021 – Τι συζητήθηκε για τον νέο δημοτικό φωτισμό led

Previous article

«Ισλαμική αστυνομία» στο κέντρο της Αθήνας: «Τιμωρούνται» γυναίκες για το ντύσιμό τους

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.