ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδοτήσεις για ψυγείο, AC, ποδήλατο, αυτοκίνητο & φωτοβολταϊκά

0

Όλα τα σχέδια της κυβέρνησης με τις διάφορες επιχορηγήσεις.

Ένα σωρό σχέδια με διάφορες επιδοτήσεις τρέχουν ή βρίσκονται στα σκαριά για να εφαρμοστούν από την Κυβέρνηση. Τα διάφορα σχέδια είναι στα πλαίσια της προσπάθειας για μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και της γενικότερης προσπάθειας για καλλιέργεια πράσινης κουλτούρας.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Πιο συγκεκριμένα σε εξέλιξη βρίσκεται το «Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες για το έτος 2021».

Το Σχέδιο παρέχει χορηγία για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο σε υφιστάμενες κατοικίες. Συγκεκριμένα οι κατηγορίες του σχεδίου είναι οι εξής:

– ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών: Προνοεί χορηγία 30% επί των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση τα €1.500.

– ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering): Προνοεί χορηγία 35% επί των επιλέξιμων δαπανών για τη θερμομόνωση οροφής με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.800 και χρηματοδότηση €300 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.200. Το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση δύναται να ανέλθει στις €3.000.

– ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering) σε υφιστάμενες κατοικίες. Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €250 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Α). Το ποσό αυξάνεται στα €750 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού, για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με μέγιστο ποσό χορηγίας €3.750 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Β).

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΨΥΓΕΙΟ, ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ, ΛΑΜΠΕΣ

Σε μια προσπάθεια για μείωση της τιμής του ρεύματος η Υπουργός Ενέργειας εξήγγειλε σχέδιο όπου θα παρέχεται χορηγία σε ευάλωτους καταναλωτές για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και, συγκεκριμένα, κλιματιστικών και ψυγείων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Επιπλέον, θα επιχορηγηθεί η αντικατάσταση παλαιού τύπου λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, στους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Άλλη μια χορηγία που ειναι έτοιμη να τεθεί σε εφαρμογή ειναι αυτή για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, όπου αναμενεται να είναι στις 9000 ευρώ αλλά δεν έχει κλειδώσει ακόμα το ποσό, ενώ η χορηγία για αγορά υβριδικού οχήματος αναμένεται να είναι πάνω από 2000 ευρώ.

Επίσης αναμένεται ότι θα δίνεται και χορηγία μόνο για απόσυρση, χωρίς την προϋπόθεση για αγορά νέου αυτοκινήτου. Σε αυτή την περίπτωση η χορηγία αναμένεται να είναι κάπου κοντά στα 1000 ευρώ.

Λεπτομέρειες και ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες.

ΧΟΡΗΓΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Το τελευταίο σχέδιο που ανακοινώθηκε από πλευράς Κυβέρνησης είναι για αγορά καινούριου μη ηλεκτροκίνητου ποδηλάτου το οποίο εμπίπτει στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) Ποδήλατα Πόλης (City Bikes)

β) Ποδήλατα Δρόμου (Road Bikes)

γ) Ποδήλατα Ορεινής (Mountain Bikes)

δ) Ποδήλατα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ)

Όσον αφορά στο ύψος της επιδότησης για τα ποδήλατα Πόλης, Δρόμου και Ορεινής, το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται στα €200, νοουμένου ότι η αξία του ποδηλάτου δεν θα υπερβαίνει τα €1000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ή στην πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

Όσον αφορά τα ποδήλατα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται στα €800, ή στην πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Το ποδόσφαιρο στον Πόλεμο του 1940 και στην Κατοχή

Previous article

Πήρε χρηματοδότηση και ξεκινάει το νέο Μουσικό Σχολείο στην Κόρινθο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.