ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης: Παραδείγματα ποσών για 4μελής οικογένειες, ζευγάρια, πολυκατοικίες

0

Με την πτώση της θερμοκρασίας ανοίγει συμπτωματικά και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης. Τα μάτια όλων παραμένουν, πάντως, κολλημένα στη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ειδικά όσων δεν καλύπτονται από την «ομπρέλα» της επιδότησης. 

Αυτή η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι που επέβαλε την αλλαγή του τρόπου χορήγησης του φετινού επιδόματος. Αν όλα πάνε καλά, στις 10 Δεκεμβρίου, οι περίπου 707 χιλιάδες περσινοί δικαιούχοι- εφόσον υποβάλουν αίτηση- θα πάρουν ως προκαταβολή το ποσό που πήραν πέρσι. Προς το τέλος Δεκεμβρίου, θα γίνει εκκαθάριση για τους περσινούς δικαιούχους, καθώς το φετινό επίδομα είναι μεγαλύτερο, ενώ θα πληρωθούν και οι νέοι δικαιούχοι, που υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι άλλοι τόσοι, λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. 

Ελπίδα για την αγορά οι δικαιούχοι επιδότησης
Παράγοντες της αγοράς καυσίμων σημειώνουν ότι μετά το εντυπωσιακό άνοιγμα της φετινής σεζόν, όπου οι παραγγελίες χτύπησαν «κόκκινο» επειδή πολλοί φοβήθηκαν ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα ύψη, οι πωλήσεις έκαναν «κοιλιά» λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας. Αυτό που αναμένουν είναι ότι ειδικά οι δικαιούχοι επιδότησης, θα κρατήσουν «ζεστή» την αγορά.

Παραμένουν απλησίαστα το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει περίπου 47% υψηλότερη από πέρσι κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όσοι δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της επιδότησης, θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Για παράδειγμα, μια πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη, για 1.000 λίτρα θα πρέπει να πληρώσει περί τα 1.140 ευρώ, όταν πέρσι αρκούσαν γύρω στα 760 ευρώ. Φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και είναι ενδεικτική η αύξηση κατά 132% που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου. Αυτήν τη στιγμή η τιμή του στο ολλανδικό hub παραμένει στα 75 ευρώ και η προβολή για τα συμβόλαια ως το Μάρτιο είναι ανάλογη. 

Πόσο αυξάνεται το επίδομα
Μπορεί να καλύψει το αυξημένο επίδομα θέρμανσης αυτές τις ανατιμήσεις; Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών- Ενέργειας, η βάση υπολογισμού του επιδόματος αυξάνεται στα 300 ευρώ, από τα 220 ευρώ πέρσι. Αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή, ο οποίος κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε και πέρσι, διασφαλίζοντας τον δικαιότερο επιμερισμό του κονδυλίου, που φέτος θα αγγίξει τα 170 εκατ. 

Αυξήσεις και στο επίδομα τέκνων
Πέρα από την αύξηση του επιδόματος βάσης, το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα κι αυτό είναι προφανές ότι ενισχύει περισσότερο τα νοικοκυριά με παιδιά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%, φτάνει στο 68% για τρίτεκνους, αλλά περιορίζεται στο 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά. 

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12), για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα φέτος διαμορφώνεται σε 469 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 295 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση της επιδότησης κατά 59%. Πώς διαμορφώνεται, όμως, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης; Φέτος ανέρχεται στα 1,152 ευρώ ανά λίτρο, όταν πέρσι ήταν 0,779 ευρώ, δηλαδή είναι κατά 48% αυξημένη. Αν και η αύξηση αυτή καλύπτεται από την αύξηση του επιδόματος, η εν λόγω οικογένεια θα πρέπει να κάνει αγορά 814 λίτρων, προκειμένου να καλύψει την προϋπόθεση για αγορά διπλάσιας αξίας από το ύψος του επιδόματος. 

Τι γίνεται, όμως, αν το ίδιο ζευγάρι δεν έχει παιδιά; Πέρσι πήρε επίδομα θέρμανσης 246 ευρώ, ενώ φέτος δικαιούται 336 ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι, όμως, 37%, όταν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη κατά 48%. Συνεπώς στην περίπτωση τους, θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και μάλιστα για την αγορά μεγαλύτερης ποσότητας πετρελαίου, έτσι ώστε να καλύψουν τη διπλάσια αξία του επιδόματος. 

Με αγωνία αναμένονται οι πρώτοι λογαριασμοί κοινοχρήστων για θέρμανση με φυσικό αέριο. Μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί η οριζόντια έκπτωση κατά 15%, όπως επίσης η αναστολή χρέωσης των Τελών Χρήσης Δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με όφελος 20- 40 ευρώ/ μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό, χωρίς να είναι σαφές αν αυτές οι δύο παρεμβάσεις αρκούν για να καλυφθεί η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Ανεβάζει τους τόνους ο Σταυρέλης: “Μειώστε τα τέλη καθαριότητας, ελάχιστο το έργο σας”

Previous article

Υποβρύχιο 80 ετών βρέθηκε στον βυθό της Μυκόνου: Το ιστορικό ναυάγιο του Jantina από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.