ΙΣΤΟΡΙΑ

Δημοσίευμα της Hürriyet: “Γιατί η Ελλάδα έγινε βάση των ΗΠΑ 74 χρόνια” μετά το δόγμα Τρούμαν;

0

Ένα άκρως προπαγανδιστικό άρθρο με τίτλο “Γιατί η Ελλάδα έγινε βάση των ΗΠΑ μετά από 74 χρόνια;”, υπονοώντας το δόγμα Τρούμαν, φιλοξενεί η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Ο αρθρογράφος παίρνοντας ως αφετηρία τις χτεσινές πορείες στην επέτειο μνήμης της 17ης Νοεμβρίου και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα “γιατί εφόσον οι Έλληνες αντιτάχθηκαν στην υποκινούμενη από τις ΗΠΑ χούντα των Συνταγματαρχών, πλέον δίνουν τόσα πολλά στο ΝΑΤΟ;”. Φυσικά η έννοια “Δημοκρατία” για έναν αρθρογράφο φιλοκυβερνητικής εφημερίδας είναι δύσκολη στη χώνεψη και γι’ αυτό από το όλο αφήγημα απουσιάζει η αιτιολόγηση πως το Πολυτεχνείο ήταν εξέγερση υπέρ της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο:Remaining Time-0:00FullscreenMute

“Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν σκληρά για τη διάθεση μεγαλύτερου μέρους του εθνικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για εξοπλισμούς, που έφτασε στο αποκορύφωμά του, παρά για την παιδεία και την υγεία.

Στην πραγματικότητα, αυτή η κατάσταση εκτείνεται πέρα ​​από μια απλή διαμαρτυρία της ελληνικής νεολαίας, διότι το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος της Ελλάδας που διατίθεται σήμερα στον αμυντικό προϋπολογισμό της υπερβαίνει αυτό των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Το θέμα, το οποίο βρίσκεται επίσης στην ατζέντα του κινήματος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έχει τραβήξει εδώ και καιρό την προσοχή του ελληνικού λαού. Είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει εμπόριο αξίας 10,5 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο των συμφωνιών με τις ΗΠΑ, έχει ανοίξει σχεδόν πλήρως το έδαφος της χώρας στις αμερικανικές βάσεις.

Η πρόσφατα επικαιροποιημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας προβλέπει την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων σε συνολικά οκτώ στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της Αλεξανδρούπολης στα τουρκικά σύνορα και της ναυτικής και αεροπορικής βάσης στον κόλπο της Σούδας.

Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη συμφωνία, οι περιοχές όπου οι αμερικανικές δυνάμεις θα διεξάγουν ασκήσεις θα επεκταθούν και η παρουσία του αμερικανικού ναυτικού θα αυξηθεί σε όλες τις βάσεις που ήδη λειτουργεί.”

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος παραλληλίζει τη “μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανική βάση” πράγμα που “εύστοχα παρατήρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ερντογάν” με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου όταν ο Τρούμαν “αποφάσισε να παράσχει στην Ελλάδα 300 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια και ακολούθησε μια πολιτική εξάλειψης της σοβιετικής απειλής τότε. Μπροστά στην αυξανόμενη κομμουνιστική απειλή στους δρόμους της Αθήνας, η Ουάσιγκτον ανέπτυξε μια πολιτική πριν από 74 χρόνια που επέτρεψε στην κεντρική κυβέρνηση να απαλλαγεί από τους κομμουνιστές στην Ελλάδα”.

Αμέσως μετά ο αρθρογράφος βάζει την Τουρκία στη θέση του “αδικημένου παιδιού της οικογένειας”, καθώς εκφράζει το παράπονο πως όταν η Τουρκία ζήτησε το ίδιο η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν διαφορετική “κλείνοντας θεσμούς και ιδρύματα, τα οποία χαρακτήρισε ως κομμουνιστική απειλή”.

“Πώς μπορεί να εξηγηθεί η άνευ όρων γενναιοδωρία των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, ενώ αρνούνται να ακολουθήσουν παρόμοιες πολιτικές στην Τουρκία; Μια συγκεκριμένη εξήγηση γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι ότι η Ελλάδα εκούσια δέχεται τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει τη Ρωσία όπως έκανε ο Τρούμαν στον Ψυχρό Πόλεμο. Η Ελλάδα μπορεί να πιστεύει ότι μετατρέποντας τον εαυτό της σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ μπορεί να κατευνάσει τους φόβους της για απειλή από την Τουρκία, ωστόσο, αυτή η ιδέα είναι επίσης μη ρεαλιστική.. Η κυβέρνηση των Αθηνών μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής με τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα της να λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας και να δημιουργούν την αντίληψη μιας απειλής, αλλά θα δει επίσης τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του να γίνει η χώρα μια μηχανή Ψυχρού Πολέμου”, γράφει ο αρθρογράφος, οποίος με προκλητική άγνοια ή επιδεικτική σκοπιμότητα κλείνει το άρθρο ως εξής: 

“Η Αθήνα μπορεί ακόμη και να εμπλέκεται καθημερινά σε φαινομενικά ηρωικές πράξεις κατά της Τουρκίας με το θάρρος που λαμβάνει από αυτή τη δύναμη. Ωστόσο, οι περιπέτειες της Ελλάδας που δεν υποστηρίζονται από τη δική της γεωπολιτική ή στρατιωτική ισχύ και δεν πλησιάζουν καν αυτή της Τουρκίας δεν θα αποφέρουν κερδοφόρα αποτελέσματα στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία, ως το γειτονικό μέλος του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα, συνεχίζει να προτείνει πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στη νηφαλιότητα και τον διάλογο στη διοίκηση της Αθήνας. Διαφορετικά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πούμε ότι η Ελλάδα, που δεν ακούει τον γείτονά της, δεν έχει διδαχθεί από την ιστορία”.

ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Στο έλεος της πανδημίας το Νοσοκομείο Κορίνθου: Αλήθειες και αναπάντητα ερωτήματα

Previous article

Βέλο – Βόχα: Αυτή είναι η κατάσταση με το νερό άρδευσης ύδρευσης – Τα αποκαλυπτικά στοιχεία και η πρόταση

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.