ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Τρόμος στην Ευρώπη – Σε εφαρμογή ταξιδιωτικά μέτρα για να αποτραπεί η διασπορά

0

Αυστηρούς κανόνες για ταξιδιώτες από εννέα χώρες της Αφρικής, με μοριακά τεστ, άδεια από τις πρεσβείες και υποχρεωτική καραντίνα, λαμβάνει η χώρα μας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει –όσο είναι αυτό δυνατό– μια διασπορά του νέου στελέχους «Ομικρον» εντός των συνόρων. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου που συνεδρίασε επειγόντως χθες, να προχωρήσει στα εξής μέτρα για άτομα που ταξιδεύουν προς τη χώρα μας από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

  • Η είσοδος Ελλήνων και άλλων υπηκόων επιτρέπεται μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) το πολύ 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η παροχή άδειας από τις κατά τόπους πρεσβείες, προξενεία και προξενικές αρχές άλλων χωρών που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας ελληνικής πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα γίνεται έλεγχος με rapid test.
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχος με την παρέλευση του δεκαημέρου.
  • Η καραντίνα θα λήγει με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
  • Παράλληλα, γίνεται επανέλεγχος όλων των θετικών μοριακών τεστ των τελευταίων δύο εβδομάδων για τη νέα μετάλλαξη.

Η εμφάνιση του νέου στελέχους και η ταχεία εξάπλωσή του στη Νότια Αφρική έχει προκαλέσει συναγερμό παγκοσμίως, και στην Ε.Ε., και μάλιστα σε μια φάση που το τέταρτο κύμα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Βασικός λόγος ανησυχίας είναι μήπως το νέο στέλεχος «Ομικρον» διαφεύγει της ανοσίας από τα υπάρχοντα εμβόλια, γεγονός που θα παρατείνει τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης. Ως προς αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Τρόμος και πανικός στην Ευρώπη
Τρόμος και πανικός κατέλαβαν την Ευρώπη μετά την ανίχνευση του «χειρότερου στελέχους κορωνοϊού που είδαμε ποτέ», όπως το χαρακτήρισαν Βρετανοί ειδικοί. Το νέο στέλεχος «Ομικρον» ενδέχεται –εφόσον επαληθευθούν οι ανησυχίες των επιστημόνων– να ανατρέψει την πρόοδο που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τον έλεγχο της υγειονομικής κρίσης. Ηδη εντοπίζεται και εκτός Αφρικής, στο Ισραήλ και το Χονγκ Χονγκ, αλλά και στην Ε.Ε., με την ανεμβολίαστη γυναίκα στο Βέλγιο, η οποία εμφάνισε ήπια συμπτώματα 11 ημέρες μετά την επιστροφή της από Αίγυπτο και Τουρκία, ενώ όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης, το ιικό φορτίο που ανίχνευσαν κατά τη διάγνωση ήταν υπερβολικά υψηλό.

Γ. Ψυχογιός: “Το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ξυλοκάστρου, αλλιώς θα είστε υπόλογοι”

Previous article

Ποια είναι η θέση της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών για την απόδραση από την Κόρινθο και την προφυλάκιση των συναδέλφων τους

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.