ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τι σημαίνει η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον για τους διπλά εμβολιασμένους -Η σημασία της 3ης δόσης

0

H εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον πυροδότησε εικασίες ανά την υφήλιο ότι μπορεί να είναι ανθεκτικότερη στα εμβόλια για την Covid-19 σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, περιλαμβανομένης και της Δέλτα.

Αλλά τις σημαίνει για τους διπλά εμβολιασμένους;

Τα διαθέσιμα στην ΕΕ εμβόλια λειτουργούν εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά της πρωτεϊνης ακίδας, που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει τα κύτταρα συνδεόμενος με τον υποδοχέα ACE2. H Όμικρον διαθέτει πάνω από 30 μεταλλάξεις σε αυτή την πρωτεϊνη, περιλαμβανομένων και δέκα στην περιοχή σύνδεσης με τον υποδοχέα (RBD). Η Δέλτα διαθέτει δύο μεταλλάξεις στον τομέα RBD. Ωστόσο, ακόμη και μ’ αυτές τις αλλαγές, υπάρχουν περιοχές που τα αντισώματα και τα Τ κύτταρα (που αναπτύσσονται μετά από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό) μπορούν να αντιδράσουν, εξηγεί στον Guardian ο καθηγητής Ανοσολογίας του Imperial College London, Ντάνι Άλτμαν. «Αν περιλάβετε τις μεταλλάξεις σε μια εικόνα της κρυσταλλικής δομής της πρωτεΐνης ακίδας και τη συσχετίσετε με όλες τις κύριες δραστηριότητες αντισωμάτων που γνωρίζουμε, φαντάζει τρομακτική. Όμως, απ’ όσα ακούμε από τη Νότια Αφρική φαίνεται να μην είναι τόσο σοβαρό και οι άνθρωποι που καταλήγουν στο νοσοκομείο είναι οι ανεμβολίαστοι παρά οι εμβολιασμένοι, σαν να τους προσφέρει ακόμη κάποια κάλυψη ο εμβολιασμός», λέει.

Στη συνέχεια έχουμε τα Τ κύτταρα – εκείνα δηλαδή τα ανοσοποιητικά κύτταρα που αναγνωρίζουν και επιτίθενται στα μολυσμένα κύτταρα και εκπαιδεύουν τα Β κύτταρα που παράγουν αντισώματα για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. «Όλοι πιστεύουμε ότι τα Τ κύτταρα μπορούν να “βλέπουν” τις διαφορές [μεταξύ των παραλλαγών] κι ότι το εύρος τους είναι πιο ανθεκτικό σε αυτές, ώστε προσφέρουν και αυτά κάποια προστασία», λέει ο Άλτμαν.

Το ερώτημα, ως εκ τούτου, είναι πόση προστασία προσφέρουν; Γνωρίζουμε ότι διπλά εμβολιασμένοι μολύνονται από την μετάλλαξη Δέλτα, αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι τρεις φορές λιγότερες απ’ ό,τι αν δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Και το σημαντικότερο; Οι εμβολιασμένοι διατρέχουν εννιά φορές μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν αν μολυνθούν. Αν και η μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πιθανότερη, σύμφωνα με τον καθηγητή ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Πολ Μόργκαν, «το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι μια άμβλυνση παρά ολοσχερής απώλεια» της ανοσίας. «Ο ιός δεν μπορεί να χάσει κάθε επίτοπο στην επιφάνειά του, γιατί αν το έκανε η πρωτεϊνη ακίδα δεν θα μπορούσε πλέον να λειτουργήσει. Άρα, ενώ ορισμένοι από τους κλώνους αντισωμάτων και Τ κυττάρων που δημιουργήθηκαν για προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού ή των εμβολίων μπορεί να μην αποτελεσματικοί, θα υπάρχουν άλλοι που θα παραμένουν αποτελεσματικοί», σημειώνει.

Η σημασία της τρίτης δόσης
Ως εκ τούτου είναι μεγάλης σημασίας η ενίσχυση αυτής της προστασίας με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε τρίτες δόσεις εμβολίων για την Covid-19. «Αν (λόγω της μετάλλαξης Όμικρον) η μισή ή τα δύο τρίτα ή όποιο άλλο ποσοστό της ανοσιακής απόκρισης δεν είναι πια αποτελεσματική και μένεις με το υπόλοιπο μισό, τότε όσο πιο ενισχυμένο είναι αυτό, τόσο το καλύτερο».

Καλύτερη εμφανίζεται η εικόνα για τους διπλά εμβολιασμένους που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα γιατί έτσι απέκτησαν «υβριδική ανοσία». «Αν έχεις κάνει δύο δόσεις εμβολίου και μετά μολυνθείς από τη Δέλτα και αναρρώσεις, τότε έχεις αποκτήσει μια πολύ ευρεία, πολύ αποτελεσματική ανοσιακή απόκριση, η οποία πιθανώς καλύπτει αρκετά καλά οποιαδήποτε παραλλαγή μπορεί κανείς να σκεφτεί», τονίζει ο καθηγητής ιολογίας Ντέηβιντ Μάθιους του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Κι αυτό γιατί τέτοια άτομα εκτέθηκαν στον ιό (μέσω της μόλυνσης από τη Δέλτα) και στην πρωτεϊνη ακίδα του αρχικού στελέχους μέσω του εμβολιασμού. «Αυτό σημαίνει ότι έχεις καλύτερη απόκριση αντισωμάτων που καλύπτει τόσο το κλασικό όσο και τα σύγχρονα στελέχη με μια πολύ ευρεία απόκριση Τ κυττάρων και όχι μόνον κατά της πρωτεϊνης ακίδας, αλλά έναντι όλων των άλλων πρωτεϊνών που παράγει ο SARS-CoV-2 κι αυτό βοηθά αφάνταστα», συμπληρώνει.

Στο Κιάτο ο Νίκος Ανδρουλάκης Δευτέρα 29/11 στις 6μ.μ., Κλεισθένους 33 Πλατεία Πλουμιστού

Previous article

Παρθενώνας: Θραύσμα της ζωφόρου επιστρέφει στην Ελλάδα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.