ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Rapid test για όλους: Το μέτρο που σκέφτεται η κυβέρνηση, ενόψει γιορτών

0

Με κύριο όπλο την αύξηση των τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στοχεύει η κυβέρνηση να επιτύχει μεγαλύτερο έλεγχο της πανδημίας και να αποφευχθεί μια έξαρση εν όψει των εορτών.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, τα οποία όμως παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Όμικρον που εξαπλώνεται και στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική την μεγαλύτερη και καλύτερη ιχνηλάτηση όσων νοσούν.

Σκέψεις για rapid test σε όλους
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων τις τελευταίες ώρες είναι να αυξηθούν τα υποχρεωτικά τεστ στα οποία υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι από τα δύο την εβδομάδα που ισχύουν τώρα στα τρία και ταυτόχρονα,  στον ρυθμό των τεστ να μπουν και οι εμβολιασμένοι. Όχι με την μορφή της υποχρεωτικότητας, καθώς κάτι τέτοιο θα αναιρούσε την στρατηγική για ελευθερία των εμβολιασμένων, αλλά ως μια προτροπή για μεγαλύτερη προστασία και χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος αυτών των τεστ.

Οι άξονες του σχεδιασμού
Η στρατηγική αυτή έχει δύο άξονες. Από την μία να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους ανεμβολίαστους καθώς θα αυξηθεί το κόστος που καταβάλλουν για την διενέργεια τεστ και από την άλλη να εντοπίζονται εγκαίρως κρούσματα σε εμβολιασμένους προκειμένου να μην μεταδίδουν τον ιό στις κοινωνικές τους συναναστροφές από την στιγμή που και αυτοί κολλούν και πολλές φορές νοσούν χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα.

Αποκλείεται το ενδεχόμενο lockdown
Το σχέδιο που μελετάται προβλέπει να δίνονται δωρεάν self test μέσω των φαρμακείων, ενώ ισχύει η δυνατότητα των εμβολιασμένων να κάνουν δωρεάν τεστ στα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να λειτουργήσει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο η κοινωνική και οικονομική ζωή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Από την κυβέρνηση αποκλείουν σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο ενός lockdown και τον περιορισμό στις δραστηριότητες των εμβολιασμένων είτε αφορούν την διασκέδαση, είτε την κινητικότητα. Προς το παρόν, αν και υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις, απορρίπτεται και το σενάριο για αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης ακόμα και αν κάνουν rapid test, όπως ισχύει σήμερα.

Debate ΚΙΝΑΛ: Άνοστο δείπνο για πέντε με “υπερπατριώτη” Λοβέρδο και παράλληλους μονολόγους

Previous article

Μυστήριο με το κοριτσάκι που εγκατέλειψαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο -Τι εκτιμούν για τη μητέρα του

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.