ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αιχμές Νίκα για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων: “Γιατί δεν έγινε μονάδα επεξεργασίας στην Κορινθία;”

0

Με την Σπάρτη να βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες σε κατάσταση συναγερμού εξ αιτίας των σκουπιδιών που κατακλύζουν τους δρόμους, το ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου καθίσταται και πάλι επιτακτικό. Έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από την ημέρα που υπογράφηκε στην περιφέρεια η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καν η προσωρινή διαχείριση, δηλαδή η προσωρινή αποκομιδή από την εταιρεία εν όψει της λειτουργίας του εργοστασίου.

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου αποτελεί το 4ο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει συμβασιοποιηθεί και ακολουθεί αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών. Το έργο, η δυναμικότητα του οποίου ανέρχεται στους 200000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος, περιλαμβάνει τη δημιουργία 3 μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στη Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Κίο (Αργολίδα) και το Σπαθοβούνι (Κορινθία).

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η περιφέρεια διέρρεε πως “απ’ την 1η Δεκεμβρίου 2021 θα γίνει δυνατή η έναρξη της αποκομιδής των απορριμμάτων για την κεντρική διαχείριση. Σε πρώτη φάση η αποκομιδή θα αφορά τις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ θα υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους, τόσο στα θέματα της ανακύκλωσης, όσο και στην κατεύθυνση της απαλλαγής απ’ τις πολλές χωματερές στις Περιφερειακές Ενότητες.

Χτες, ο περιφερειάρχης σε συνέντευξη Τύπου γνωστοποίησε πως “η μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδέεται με τις συνεδριάσεις του Ελεγκτικού, η τελευταία από τις οποίες είναι προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου“.

Απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση στην έναρξη της διαχείρισης και για τα προβλήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες στην Σπάρτη, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημείωσε:

“Οι απόψεις μου για το συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης είναι γνωστές και τις είχα εξ αρχής εκφράσει. Ωστόσο αν δεν υπογράφαμε τον Ιανουάριο, το πρόβλημα -που ήδη σερνόταν 10 χρόνια- θα εξακολουθούσε για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμα, κάτι που η Περιφέρεια δεν μπορεί να το αντέξει.

Είχαμε εκτιμήσει ότι την 1η Δεκεμβρίου θα μπορούσε να αρχίσει η προσωρινή διαχείριση, πιθανό φαίνεται να πάμε 20 ημέρες πίσω, αλλά αυτό δεν είναι θέμα άξιο λόγου.

Η μονάδα στην Παλαιόχουνη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί για να καλύψει τις ανάγκες που υπαγορεύονται από τη σύμβαση. Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί επίσης ο σταθμός μεταφόρτωσης στην Αργολίδα. Γεγονός είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση με την Σκάλα, στη Λακωνία -όπου προβλέπεται μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων της Λακωνίας και μέρους της Αρκαδίας-, ωστόσο λύθηκε με νόμο του κράτους το θέμα της πρόσβασης και πλέον προχωράμε και εκεί, όπως και στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας…”.

Ενδιαφέρον έχει πάντως, ότι ο περιφερειάρχης άφησε αιχμές για το γεγονός πως δεν έχουν γίνει μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κορινθία και την Αργολίδα.

Ο Παναγιώτης Νίκας κάνει ως περιφερειάρχης ό,τι δεν έκανε ως δήμαρχος  Καλαμάτας… - Kalamata Journal

Ακούω φωνές και οιμωγές από αυτούς που συνέβαλαν στην χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων”, είπε ο Περιφερειάρχης. “Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί όλα τα σκουπίδια από την Αργολίδα και την Κορινθία πρέπει να έρχονται στην Παλαιόχουνη. Ούτε κατάλαβα γιατί δεν προχώρησε η πολιτεία -ή η Περιφέρεια- στη χωροθέτηση μίας και μόνης μονάδας επεξεργασίας, όταν υπάρχουν τόσες δημόσιες εκτάσεις.

Αυτό που ποτέ δεν μπορεί να γίνει είναι να πάνε στην Παλαιόχουνη περισσότερα σκουπίδια απ’ όσα αναφέρονται στη σύμβαση. Ενδεχομένως, μετά από υπουργική απόφαση, να χρειαστεί να εξυπηρετήσει -κάποια στιγμή- έναν δήμο με τεράστιο πρόβλημα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα που θα κατευθυνθεί εκεί δεν θα ξεπερνά αυτή που αναγράφεται στη σύμβαση. Ενδεχομένως και να μην χρειαστεί όμως”.

Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν έξι πολιτείες των ΗΠΑ

Previous article

Λαμία: Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις πλημμύρες -Απεγκλωβίζουν κατοίκους κουβαλώντας τους στην πλάτη [βίντεο]

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.