Περιφερεια

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Νίκα και άλλους περιφερειάρχες για το ΕΣΠΑ

0

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συμμετείχε το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης αποτέλεσε το θεσμικό πλαίσιο και εν γένει τα ζητήματα που απασχολούν την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ενώ συζητήθηκαν επίσης η εξέλιξη των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, οι προοπτικές του νέου ΕΣΠΑ 2021 -2027 αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την πλευρά του, ο Π. Νίκας επανέλαβε την θέση του ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υφίσταται σήμερα είναι η ασάφεια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου ως προς τα θέματα αρμοδιοτήτων, το οποίο θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο καθορίζοντας επακριβώς το στίγμα και την ταυτότητα του κάθε θεσμού και κάθε βαθμίδας διοίκησης -“αυτή τη στιγμή είμαστε 70% κράτος και 30% αυτοδιοίκηση” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, παρατηρώντας ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι υπεύθυνο για τριβές που δημιουργούνται τόσο μεταξύ των αυτοδιοικητικών φορέων, όσο μεταξύ αυτών και του κράτους

Συνεχίζοντας, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι με βάση τα σήμερα ισχύοντα, καλούνται, σε πολλές περιπτώσεις, οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις να λειτουργήσουν ως κρατικοί φορείς -“σχεδόν είμαστε υποχρεωμένοι ως Περιφέρειες να καλύπτουμε ανεπάρκειες του κράτους, σε πλήθος υπηρεσιών του” τόνισε, για να επισημάνει ότι υπάρχουν φορές που στις Περιφέρειες αποδίδονται ευθύνες τις οποίες, σε μεγάλο βαθμό, δεν έχουν.

Τέλος, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να εκπροσωπείται σε φορείς τοπικού ενδιαφέροντος, όπως στις δημόσιες δομές υγείας, στην εκπαίδευση με την συνδιαμόρφωση των σχολικών προγραμμάτων ιδιαίτερα των επαγγελματικών λυκείων, καθώς και στις δομές προνοιακού χαρακτήρα.

Έρευνα του Τσιόδρα δείχνει αυξημένη θνητότητα στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ

Previous article

Ανοιχτή συζήτηση για τον covid και τα εμβόλια με σπουδαίους επιστήμονες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.