ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Έρευνα του Τσιόδρα δείχνει αυξημένη θνητότητα στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ

0

Αυξημένη θνητότητα των διασωληνομένων ασθενών με κορονοϊό, ειδικά όταν διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, διαπιστώνει μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θεόδωρου Λύτρα για τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας.

Εν μέσω των καταγγελιών για ελλείψεις και προνομιακή μεταχείριση αναφορικά με τις εντατικές Covid (σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου) αλλά και της χειρότερης εβδομάδας του τέταρτου κύματος, η ανάλυση (Σεπτέμβριο 2020 έως Μάιο 2021) αποκαλύπτει πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.

Όπως προκύπτει, η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με κορονοϊό επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών στο ΕΣΥ, που δεν είχε θωρακιστεί πραγματικά και, όπως διαπιστώνεται, έχει ευρύτερα χαμηλές «αντοχές» (όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ).

Όπως γράφει ο κ. Λύτρας, «τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».

«Από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, κι εντός ΜΕΘ» εξηγεί σε αναρτήσεις του στο Twitter. 

Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται να γνώριζε τα αποτελέσματα της ανάλυσης, καθώς ο κ. Λύτρας διευκρινίζει ότι αυτή -που ήταν μια ιδέα του κ. Τσιόδρα- είχε γνωστοποιηθεί άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο. 

Τα αποτελέσματα της νέας ανάλυσης σχολίασε μέσω Twitter ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), τονίζοντας ότι η μελέτη των δύο επιδημιολόγων λέει πως από 3988 θανάτους διασωληνωμένων, «οι 1535 (38,5%) ήταν δυνητικά αποφευκτέοι στην Ελλάδα με στοιχεία 1/9/20 – 6/5/21. Θυμίζω πως ως ΟΕΝΓΕ την σχετική αναφορά στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου την υποβάλαμε 4/21». 

Είναι εξοργιστικό! Τα σκουπίδια πνίγουν την Πελοπόννησο και Ελεγκτικό Συνέδριο με την Περιφέρεια κάνουν χαρτοπόλεμο

Previous article

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Νίκα και άλλους περιφερειάρχες για το ΕΣΠΑ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.