ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεμα της Ημέρας: Η τοιχογραφία της Ιέρειας

0

Πηγαίνοντας στη Σαντορίνη, από τα πιο δημοφιλή μέρη για να επισκεφθούμε, είναι το Ακρωτήρι. Κατά τα προϊστορικά χρόνια, το Ακρωτήρι ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου. 

Ανάμεσα στα μνημεία και τα αρχιτεκτονικά σύνολα που ανακαλύφθηκαν εκεί, είναι και η Δυτική Οικία. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό αλλά καλά οργανωμένο κτήριο. Στο ισόγειο υπάρχουν αποθήκες τροφίμων, εργαστηριακοί χώροι, μαγειρείο κ.λπ. Ο πρώτος όροφος διαθέτει ένα ευρύχωρο δωμάτιο, όπου ήταν εγκατεστημένοι αργαλειοί, μία αποθήκη σκευών και τροφίμων, ένα αποχωρητήριο, ενώ εντοπίζονται και δύο συνεχόμενοι τοιχογραφημένοι χώροι. Από αυτούς, ο ένας διακοσμείται με τις οκτώ τοιχογραφίες των Θαλαμίσκων Πλοίων. Ο άλλος διακοσμείται με τις δύο τοιχογραφίες των Ψαράδων, τη διάσημη μικρογραφική ζωφόρο του Στόλου που περιτρέχει τους τέσσερις τοίχους του και την τοιχογραφία της Ιέρειας, την οποία θα δούμε εδώ. 

Η Ιέρεια φορά χειριδωτό χιτώνα και πλούσια κοσμήματα (ενώτια, ψέλια, περιδέραιο). Τα χείλη και το αυτί είναι βαμμένα με κόκκινο χρώμα, ενώ το κεφάλι της απεικονίζεται γαλάζιο (δηλαδή ξυρισμένο), και το επιστέφει ταινία που μοιάζει με φίδι. Η μορφή κρατά μικρό θυμιατήρι με το αριστερό χέρι, ενώ με το δεξί φαίνεται να πασπαλίζει με αρωματικό θυμίαμα τα αναμμένα κάρβουνα. Ο Σπ. Μαρινάτος, που διεξήγαγε την ανασκαφική έρευνα μαζί με τον Χρ. Ντούμα, με την διάθεση που τον διέκρινε να προσδίδει ιερό χαρακτήρα στα περισσότερα κτήρια, αρχικά ερμήνευσε έτσι και την Δυτική Οικία. Βάφτισε λοιπόν τη συγκεκριμένη γυναικεία μορφή «Ιέρεια». Ωστόσο, σε μεταγενέστερη μελέτη φάνηκε ότι όλες οι νεανικές μορφές στις θηραϊκές τοιχογραφίες εικονίζονται με τμήμα της κεφαλής ξυρισμένο και με κυανό χρώμα. Η μεταχείριση της κόμης με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζει παιδιά σε στάδια της διαδικασίας περάσματος στην κατάσταση ενηλίκου. Ύστερα από την διαπίστωση αυτή, είναι πιο πιθανό ότι η λεγόμενη “Ιέρεια”, όπως και οι Ψαράδες, αντιπροσωπεύουν νεαρά μέλη της οικογένειας που ζούσε στην Δυτική Οικία. Η “Ιέρεια”, επομένως, βρισκόταν σε διαδικασία μύησης/εκπαίδευσης, προετοιμαζόμενη να αναλάβει αρμοδιότητες ενήλικης, σύμφωνα πάντα με το φύλο και τον κοινωνικό της ρόλο.

Σοφία Καρούνη

Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος

Υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας

Μπορεί η «πράσινη μετάβαση» να δημιουργήσει φτωχούς Σαουδάραβες και πλούσιους Κονγκολέζους;

Previous article

Σκληρό lockdown στην Ολλανδία μέχρι τις 14 Ιανουαρίου – Νέα μέτρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.