ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στροφή 180ο με …εντολή Μητσοτάκη: Δωρεάν τα test για την πρωτοχρονιά!

0

Αντί για ρεβεγιόν με rapid test και για τους εμβολιασμένους, δύο δωρεάν self test για όλους μέσα στις γιορτές: Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ουσιαστικά η κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει την πρόθεση της να επιβάλλει υποχρεωτικό rapid test και στους εμβολιασμένους προκειμένου να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, με δικα τους μάλιστα έξοδα. Ο πρωθυπουργός όμως, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη του τις αντιδράσεις, ιδίως για το γεγονός ότι οι εμβολασμένοι πολιτες θα επωμίζονταν το κόστος, αλλά και καθως κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με μέχρι τώρα στρατηγική περιορισμου μονο των ανεμβολιαστων, αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, αλλά στη διάθεση δωρεάν self test.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η μετάδοση του κορονοϊου μέσα στις γιορτές, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήδη εδώ και εκφράζονται φόβοι για ευρεία διασπορά.

Είχε προηγηθεί ένα πινγκ πονγκ μεταξύ κυβέρνησης και επιτροπής για το θέμα των rapid test σε εμβολιασμένους, με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας να δείχνει το Μαξίμου διαψεύδοντας ότι είχε γίνει οποιαδήποτε εισήγηση από την επιτροπή, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δείχνει μέσω ΣΚΑΪ την επιτροπή και να προαναγγέλλει την απόφαση για διάθεση δωρεάν self test.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει και τη διανομή ενός δωρεάν self test σε κάθε πολίτη πριν τα Χριστούγεννα, η ανταπόκριση όμως δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική και έτσι είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα του ρεβεγιόν με rapid test, που τελικώς όμως απερρίφθη.

Ο πρωθυπουργός άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά τις γιορτές να επιβληθεί ξανα ωράριο στην εστίαση, αλλά και να επιστρέψει η τηλεργασία. Δήλωσε ότι τα σχολεία δεν θα παραμείνουν κλειστά μετά τις γιορτές, αλλα επισήμανε ότι όλα εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις, αφήνοντας έτσι ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το 2022.

Σχέδιο δύο φάσεων – Ανοιχτά όλα τα ενδεχομενα για ωράριο στην εστίαση και για τα σχολεία

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ειδικότερα ένα σχέδιο δύο φάσεων, με πρώτο βήμα να περάσουν με ασφάλεια οι γιορτές, χωρίς να παγώσει η οικονομία και η κοινωνία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες αυτών των ημερών να φέρουν αργότερα ένα lockdown.

“Και σίγουρα αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ. Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας”, επισήμανε.

“Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις.”

Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες: “Να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η δεύτερη φάση του σχεδίου άμυνας, στο οποό αναφέρθηκε ο κ.Μητσοτάκης, αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.”

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε άλλωστε ότι: “Οι χαρούμενες συγκεντρώσεις δεν πρέπει να γίνουν εστίες μετάδοσης πόνου. Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις. Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο. “

Ο κ.Μητσοτάκης θέλησε να αιτιολογήσει την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, αλλά και να απευθυνθεί στους πολίτες που πια έχουν κουραστεί.

“Αναγνωρίζω την κούραση όλων ύστερα από δύο σχεδόν χρόνια. Ελπίζαμε ότι με το εμβόλιο θα έφτανε το τέλος αυτής της περιπέτειας και τώρα μία νέα έξαρσή της έρχεται να το καθυστερήσει. Δεν πρέπει όμως να μας νικήσει ούτε η κούραση, ούτε ο φόβος.

Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές πρόκειται για έναν παγκόσμιο υγειονομικό κίνδυνο που, ήδη, οδηγεί πολλές χώρες στην αναθεώρηση της στρατηγικής τους, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι ξεκάθαρα πολύ πιο μεταδοτική. Φαίνεται να πολλαπλασιάζεται μέσα σε λίγες μέρες. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη νοσηρότητά της. Υπάρχει όμως μια έντονη ανησυχία ότι αυτή η απότομη έξαρση μπορεί να βάλει τα συστήματα υγείας κάτω από πολύ μεγάλη πίεση”, σημείωσε.

Βαρέθηκε να περιμένει τον Σταματόπουλο 5 χρόνια και ανέλαβε δράση μόνος του

Previous article

Ποια νέα μέτρα θα ληφθούν, αν ξεφύγει η Όμικρον – Τι θα γίνει με τα σχολεία μετά τις γιορτές

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.