ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Επιστρέφουν οι μάσκες παντού – Τι ισχύει από σήμερα

0

Νέα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού τίθενται από σήμερα σε ισχύ, μετά τις ανακοινώσεις των Γιάννη Οικονόμου και Θανάση Πλεύρη.

Τα νέα μέτρα πάρθηκαν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου και την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για νέους περιορισμούς, με φόντο την επέλαση της Όμικρον και ειδικά την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής.

Σημειωτέον ότι η επιτροπή εισηγήθηκε μέτρα σε δύο στάδια, από σήμερα Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 6:00 πμ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου και από τις 3 Ιανουαρίου και για ένα 15νθήμερο. Η επιτροπή όμως θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου και εάν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι το πρωί της 3ης Ιανουαρίου ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει και για την εστίαση και τα γυμναστήρια, εφόσον δεν είναι απαραίτητη η απουσία της για τη διασκέδαση ή άθληση. Οι πολίτες όμως θα πρέπει πχ να φοράνε μάσκα όταν μπαίνουν στο χώρο και πηγαίνουν στο τραπέζι τους.
  • Στους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των εορτών. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Δήμων ακυρώνονται, όπως και ιδιωτικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Τα θεματικά πάρκα θα λειτουργήσουν με μέτρα.
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR test 72 ωρών ή το Rapid test 24 ωρών θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη μέρα και την τέταρτη μέρα από την είσοδό τους. Πρόκειται όμως για σύσταση καθώς ο έλεγχος είναι δύσκολος.
  • Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, ιδίως για τους νέους, καθώς είναι αυξημένα τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες και άρα εκτιμάται ότι σχετίζονται με τη διασκέδαση.

Για το 15νθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά η Επιτροπή έχει προτείνει μέτρα που θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα παραπέμπουν σε ειδικά ή γενικά lockdown και θα αφορούν:

  • τη διασκέδαση
  • τις αθλητικές εκδηλώσεις
  • την τηλεργασία
  • γενικότερα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου όταν και θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και αναλόγως να κάνει την τελική της εισήγηση.

Ο κ. Πλεύρης πάντως εκτίμησε ότι τα μέτρα έως τις 3 Ιανουαρίου επαρκούν, εφόσον τηρηθούν αυστηρά από όλους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι τα μέτρα αφορούν και την Εκκλησία, επισημαίνοντας ότι το πως θα εορτασθούν τα Χριστούγεννα θα είναι κριτήριο στις εισηγήσεις των ειδικών στις 27 Δεκεμβρίου για την επόμενη φάση των περιορισμών.

Ανέφερε δε ότι τα διοικητικά πρόστιμα πάντα ισχύουν για τις παραβάσεις των μέτρων και προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους την περίοδο των εορτών.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει σκέψη για επιστροφή των SMS, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ άφησε ανοιχτό να υπάρξει αλλαγή των πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχει εισήγηση ή πρόθεση για λήψη μέτρων όσον αφορά στο λιανεμπόριο.

Ρωσία: Προτομή στον Έλληνα δάσκαλο Γιάννη Κανίδη που θυσιάστηκε για να σώσει μαθητές στην επίθεση στο Μπεσλάν

Previous article

Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά σήμερα σούπερ μάρκετ και καταστήματα – Τι ώρα κλείνουν

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.