ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Γώγος: Δεν έχουμε δεδομένα για θάνατο από την Όμικρον στην Ελλάδα

0

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεδομένα για θάνατο από τη μετάλλαξη Ομικρον στην Ελλάδα», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο Mega, ο δρ. Γώγος αρχικά τόνισε ότι «ο μεγάλος στόχος αυτήν τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οποιοδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό.

«Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος δεν νοσεί για πρώτη φορά -καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR τεστ (μοριακό) τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και για να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά- ή είναι εμβολιασμένος, βρίσκεται στο σπίτι του και έχει ένα θετικό ράπιντ τεστ, αυτό επαρκεί. Να μην κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι», πρόσθεσε.

«Είναι πραγματικό τσουνάμι, είναι απρόσμενο. Ακόμη και οι απαισιόδοξοι μιλούσαν για νούμερα της τάξεως των 15.000 κρουσμάτων. Τα μεγέθη θα αυξηθούν, είμαστε στην αρχή ακόμα της αύξησης. Το 35 μπορεί να γίνει 40 και 50. Δεν πιστεύω πως θα φτάσουμε σε εξαψήφιο νούμερο. Στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα δηλώνονται. Πολλοί είναι ασυμπτωματικοί όποτε η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική και τα νούμερα να είναι πολύ πιο μεγάλα», είπε για την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη Δέλτα»

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη Δέλτα. Αυτή τη στιγμή μπορεί η Ομικρον να είναι στο 70%, ωστόσο υπάρχει ένα 30% εξίσου επικίνδυνο που αφορά τη Δέλτα, η οποία σιγά-σιγά υποκαθίσταται από την Ομικρον. Η Δέλτα θα καθυστερήσει να φύγει, είναι πολύ μολυσματική και σοβαρή νόσος όπως έχουμε δει», επεσήμανε ο ίδιος.

«Η Ομικρον καθαυτή προκαλεί πιο ήπια νόσο. Τα δεδομένα αφορούν νέα άτομα ηλικιακά χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Όταν η νόσος περάσει σε ανεμβολίαστους και με υποκείμενα νοσήματα, τότε δεν αποκλείεται να είναι μολυσματική. Πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θάνατο από την Ομικρον στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Με εμβολιασμένο ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, το τελευταίο πράγμα που συζητείται είναι το lockdown. Τα σχολεία είναι ένα ζητούμενο, αλλά η προσπάθεια γίνεται για να μην κλείσουν τα σχολεία. Η νόσος χτυπά τα νέα παιδιά ιδίως επειδή είναι ανεμβολίαστα. Την επόμενη εβδομάδα θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα από τους ειδικούς και τότε θα δούμε τι περαιτέρω μέτρα θα λάβουμε», κατέληξε.

πηγή: tvxs

Υπ. Υγείας: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν μοριακό. Αρνητικό rapid, θετικό PCR, σημαίνει χαμηλή μεταδοτικότητα

Previous article

Ηλικίας 18 – 39 ετών τα 2/3 των κρουσμάτων της Όμικρον

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.