ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία – Επιτάξεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ

0

Σοβαρό «αποτύπωμα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αφήνει η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον που συντελείται με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες. Το πρόβλημα που παρατηρείται στα νοσοκομεία είναι διπλό: αφενός σημειώνεται «εκρηκτική» αύξηση νέων εισαγωγών ασθενών covid, αφετέρου καταγράφονται πολλαπλά κρούσματα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού, κάτι που δημιουργεί κενά λόγω της πενθήμερης καραντίνας.

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για τους υγειονομικούς που βγαίνουν «εκτός» λόγω Covid-19, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε:

«Προχωράμε σε επιτάξεις οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθάει και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid».

«Η αλήθεια είναι ότι πιέζονται πάρα πολύ τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και είναι σημαντικό – να παρακαλέσω και πάλι – όταν έχουμε θετικό rapid δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται» συμπλήρωσε.

«Φύλλα πορείας, αν δεν έχουν ξεκινήσει την Παρασκευή, σίγουρα μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει» τόνισε η κυρία Γκάγκα.

«Εκτόξευση» εισαγωγών στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, καταγράφεται ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν 641 εισαγωγές ασθενών (ημερήσια μεταβολή +41.81%), όταν ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 628 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 532 (84.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.787 ασθενείς.

Πλέον εννέα στα 10 κρούσματα ανήκουν στην παραλλαγή της Όμικρον και στη χώρα μας, όπως τόνισε η Μίνα Γκάγκα. Επίσης, η θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 10,4 σημείωσε.

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε «εκρηκτική» αύξηση της τάξεως του 290%, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων δείχνει σταθεροποίηση, καθώς καταγράφηκε μικρή μείωση της τάξης του 1%, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με αύξηση στις εισαγωγές και σταθεροποίηση ωστόσο στους σκληρούς δείκτες. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μείωση 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4.

«Πυρά» ΟΕΝΓΕ για την πενθήμερη καραντίνα υγειονομικών και την επιστροφή τους χωρίς τεστ

Την ίδια ώρα, την άμεση απόσυρση της οδηγίας υπουργείου Υγείας – ΕΟΔΥ που αφορά τους νοσούντες από κορωνοϊό υγειονομικούς και προβλέπει την επιστροφή τους στην εργασία μετά από πέντε ημέρες καραντίνας χωρίς υποχρεωτικά αρνητικό τεστ, ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ως «αντιεπιστημονική, αντεργατική, και επικίνδυνη» την οδηγία από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για αυτόματη επάνοδο στην εργασία εργαζόμενων θετικών στον κορωνοϊό μετά από μόνο πέντε μέρες.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) από χθες, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου αναθεωρεί τις δικές του οδηγίες και τώρα συνιστά απαραίτητα αρνητικό τεστ για την επιστροφή στην εργασία των ασυμπτωματικών εργαζόμενων μετά το πενθήμερο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ στις 31 Δεκεμβρίου 2021, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με Covid-19, καλείται σε «απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα».

Υπενθυμίζεται ότι οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί παραμένουν εκτός ΕΣΥ μέχρι τις 31 Μαρτίου, καθώς έχει παραταθεί η πρόβλεψη για αναστολή εργασίας.

πηγή: cnn

Ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου η εκπαίδευση των 400 αστυνομικών για τα Πανεπιστήμια

Previous article

«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Αυτόφωρο, δίωξη και ανάκριση για κακουργήματα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.