ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ιταλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 50 – Απαγόρευση σε ανεμβολίαστους να πηγαίνουν δουλειά

0

Δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της μετάλλαξης Όμικρον έλαβε η Ιταλία, η οποία καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών και γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θέτει το συγκεκριμένο όριο ηλικίας.

Υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών γίνεται ο εμβολιασμός για κορονοϊό στην Ιταλία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ντράγκι, που ολοκληρώθηκε μετά από 2,5 ώρες, το βράδυ της Τετάρτης (09/01). 

Για τους δημόσιους και ιδιωτικούς εργαζόμενους, για την πρόσβαση στο χώρο εργασίας θα είναι απαραίτητο να έχουν το “σούπερ πράσινο πάσο”, το οποίο δίνεται σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει.

Ουσιαστικά, υιοθετήθηκαν δυο οδοί: για τους πολίτες άνω των 50 ετών που δεν εργάζονται, επιβάλλεται κατευθείαν υποχρεωτικός εμβολιασμός. Για τους πολίτες, πάντα της ίδιας ηλικίας, οι οποίοι εργάζονται (στον δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, στο εμπόριο ή αλλού) επεκτείνεται το «σούπερ πράσινο πάσο» (το οποίο απαιτεί τουλάχιστο δυο δόσεις εμβολίου) για τη χρήση μέσων μεταφοράς και την πρόσβαση σε θέατρα, κινηματογράφους, καφέ, εστιατόρια, στάδια, συνέδρια.

Το
Το “πράσινο πάσο” στην Ιταλία  ANDREW MEDICHINI, FILE/AP PHOTO

Οι Ιταλοί, όπως και οι ξένοι που διαμένουν στην χώρα θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να προσαρμοστούν στην νέα αυτή απόφαση.

Έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση, σε ότι αφορά σειρά υπηρεσιών και επιχειρήσεων που είναι ανοικτές για τους πολίτες (τράπεζες, ταχυδρομεία, γραφεία του Ιταλικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και τα κομμωτήρια) υιοθετήθηκε το «απλό πράσινο πάσο». Κάτι που σημαίνει ότι η πρόσβαση στους πελάτες και ασφαλισμένους θα επιτρέπεται στους εμβολιασμένους, αλλά και στους ανεμβολίαστους που έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ.

Μέρος των ιταλικών συνδικάτων, σχολίασε τα μέτρα υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται ακόμη πιο θαρραλέες αποφάσεις και ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί σε νέες ηλικιακές και επαγγελματικές κατηγορίες.

«Είναι ανεμβολίαστοι τα δυο τρίτα των ασθενών με κορονοϊό που βρίσκονται στις ΜΕΘ και το 50% όσων εισήχθησαν στις κλίνες των νοσοκομειακών θαλάμων. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ανεμβολίαστων και, κατά συνέπεια, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία», τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

«Είμαστε οι πρώτοι που υιοθετούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 50 ετών. Όπως ήμασταν επίσης οι πρώτοι που υιοθετήσαμε το πράσινο πάσο εμβολιασμένου. Παράλληλα, συμφωνήσαμε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευελιξία σε ότι αφορά την ενίσχυση της τηλεργασίας», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός δημόσιας διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα.

πηγή: news247

Το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο

Previous article

Σαν σήμερα, 8 Ιανουαρίου του 1973 αρχίζει η δίκη για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.