ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αρκτούρος: Τεράστια ευκαιρία η επανεμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα- Να σεβόμαστε τα όρια της άγριας ζωής

0

Το πρόσφατο περιστατικό με την επίθεση λύκου σε σκύλο οικογένειας στην Πάρνηθα ήταν αποτέλεσμα της εξοικείωσης του τοπικού πληθυσμού του άγριου ζώου με την ανθρώπινη παρουσία, επισημαίνει ο «Αρκτούρος». 

Το εν λόγω περιστατικό έγινε κοντά στο καταφύγιο Μπάφι. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Myradio, Νίκο Νικολακόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Mega, ο λύκος επιτέθηκε και άρπαξε τον 4 μηνών σκύλο της οικογένειας, ενώ πήγαιναν προς το αυτοκίνητό τους. Το σκυλάκι δεν σώθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. 

Η επίθεση αυτή αναδεικνύει την πρόκληση για την αρμονική συνύπαρξή μας με την άγρια ζωή, επισημαίνει ο «Αρκτούρος», που χαρακτηρίζει «τεράστια ευκαιρία» την επανεμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα. 

«Η επανεμφάνιση του λύκου στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας με φυσικό τρόπο αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την πολύπαθη Αττική και αποκαθιστά, έπειτα από πολλές δεκαετίες, την περιβαλλοντική ισορροπία. Σε μία εποχή που οι απώλειες στη φύση τείνουν να γίνουν συνήθεια, κατακτήσεις όπως αυτές θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενδυναμωθούν με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας», αναφέρει σε ανακοίνωση η οργάνωση. 

Οι λύκοι συμβάλλουν στην προστασία και την υγεία των δασών, επισημαίνει ο «Αρκτούρος» και συμπληρώνει ότι σε όποια οικοσυστήματα επανεντάσσονται ή επανεμφανίζονται με φυσικό τρόπο, «παρατηρούμε την ευεργετική συνεισφορά τους στην επανάκαμψη αυτών των οικοσυστημάτων και στην επαναφορά των δασών σε υγιή πρότυπα τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι, παράλληλα, ζωτικό μέρος του πολιτισμού μας, της ιστορίας μας, των ηθών μας». 

Όμως, επισημαίνει η οργάνωση, για την ασφάλεια των ανθρώπων και των ζώων θα πρέπει να μάθουμε και να σεβόμαστε τα όρια της άγριας ζωής.

Με αφορμή το ατυχές περιστατικό, ο «Αρκτούρος» τονίζει ότι η συνύπαρξη με την άγρια ζωή απαιτεί συνεπή και υπεύθυνη στάση από όλους και υπογραμμίζει ότι οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτεία δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στις πινακίδες σήμανσης αλλά και να εξασφαλίζουν την τήρηση της νομοθεσίας και τη συνεχή ενημέρωση για να «εξοικειωθούν» οι πολίτες με τη συνύπαρξη τους με τα άγρια ζώα.

Ωστόσο, η οργάνωση τονίζει ότι για να μην εξοικειώνονται τα άγρια ζώα με την ανθρώπινη παρουσία και να μην παρουσιάζουν απρόβλεπτες συμπεριφορές, που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες, «δεν ταΐζουμε ποτέ και για κανένα λόγο τα άγρια ζώα. Παρομοίως, κατά την επίσκεψή μας σε περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, δεν αφήνουμε σκουπίδια ή τροφικά υπολείμματα μετά την αποχώρησή μας». 

Η απαγόρευση παρουσίας οικόσιτων ζώων σε εθνικούς δρυμούς θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και απ’ όλους για την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των ζώων, υπογραμμίζει ακόμη η οργάνωση. 

«Η άγρια ζωή δεν είναι θέαμα. Είναι απαράδεκτο και παράνομο να γίνεται χρήση τροφής για την προσέλκυση άγριων ζώων με σκοπό τη φωτογράφισή τους είτε πρόκειται για λύκους είτε για ελάφια». 

Τέλος, ο «Αρκτούρος» αναφέρει ότι από τον Νοέμβριο ήταν σε επικοινωνία με το καταφύγιο Μπάφι, προτείνοντας δράσεις για την επιστημονική παρακολούθηση του πληθυσμού των λύκων στην Πάρνηθα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα προς την πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξοικείωσης του πληθυσμού με την ανθρώπινη παρουσία.

«Χρειάζεται να συγκεντρώσουμε όλες τις επιστημονικές πληροφορίες για τη νέα κατάσταση στην Πάρνηθα, μετά την επανεμφάνιση λύκων. Στη συνέχεια, να σχεδιάσουμε από κοινού με την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς δράσεις αρμονικής συνύπαρξης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, τέλος, πόσο πολύτιμη, απαραίτητη για την επιβίωση του πλανήτη και μοναδική είναι η βιοποικιλότητα», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Αστεροειδής με πλάτος 1 χλμ. θα περάσει κοντά από τη Γη την επόμενη βδομάδα

Previous article

Σαν σήμερα στις 13 Ιανουαρίου του 1930, εμφανίζεται για πρώτη φορά το θρυλικό ποντίκι του Ντίσνεϋ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.