ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης: ό,τι έδωσε, έδωσε η κυβέρνηση – «Εντολή» από τις αγορές για δημοσιονομικό συμμάζεμα

0

Στη σκιά της «Όμικρον» ξεκινούν σήμερα στο Eurogroup τα παζάρια για το Σύμφωνο Σταθερότητας .

«Είμαστε στο μικροσκόπιο των αγορών», λένε από το υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν προς τα… νευρικά spreads, απαντώντας έτσι σε όσους ζητούν περισσότερα μέτρα στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις αλλά και την πανδημία. Και η Έκθεση αξιολόγησης της Fitch μάλλον δικαιώνει την κατάσταση συναγερμού, στην οποία έχει τεθεί το οικονομικό επιτελείο.

Η θετική έκθεση του Οίκου, που ανοίγει το δρόμο για αναβάθμιση του αξιόχρεου εντός των επόμενων μηνών, αναδεικνύει μεταξύ άλλων τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους.

Σημειώνει, όμως, ότι παρά την ισχυρή ανάκαμψη, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα επιμείνει κι εκτιμά ότι αν και θα υποχωρήσει- λόγω της άρσης των μέτρων στήριξης- θα διατηρηθεί στα όρια του 3% (2,9%), όταν το υπουργείο Οικονομικών στο Μεσοπρόθεσμο έχει ενσωματώσει πρόβλεψη για μόλις 0,4%.

«Είναι αναγκαία η δημοσιονομική προτεραιότητα» σημειώνουν αρμόδιες πηγές, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου όπως όλα δείχνουν θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης, για την ανάγκη στόχευσης των μέτρων στήριξης σε βιώσιμους κλάδους κι επιχειρήσεις, αλλά και για το κατά πόσο καλύπτουν, πλέον, τις ανάγκες δημοσιονομικού συντονισμού των κρατών- μελών, τα υφιστάμενα «εργαλεία», όπως τα πλαίσια Εποπτείας και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Χιόνι προβλέπει η ΕΜΥ και στην Κόρινθο αυτή την εβδομάδα!

Previous article

Το Διοικητήριο στην Ποσειδωνία, οι πιέσεις στον δήμαρχο, η δικαίωση και οι προτάσεις μου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.